Astronauterna får ingen andra chans

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-20

Landningen måste gå rätt från början

En enda chans.

Det är allt astronauterna ombord på Discovery har när de ska landa.

När de väl har bestämt sig går landningen inte att avbryta.

Två katastrofer har drabbat Nasa under 20 år. En tredje får inte ske. Numera har astronauterna ombord en chans att rädda sina liv om någonting skulle gå fel vid inflygningen till jorden.

Det finns fallskärmar ombord och som sista utväg kan astronauterna tvingas att hoppa.

Färjan flyger inte

Återfärden till jorden är nästan lika farlig som uppskjutningen. Som flygmaskin betraktad är rymdfärjan Discovery helt oduglig. Den saknar motor, har för små vingar och faller som en skadskjuten fågel mot marken.

Det är den farkosten astronauterna nu gör sig beredda att landa. Ett enda misstag kan bli ödesdigert.

När besättningen väl har bestämt sig för att påbörja inflygningen får de bara en chans.

– Till skillnad mot ett vanligt flygplan har rymdfärjan ingen motor. Det innebär att piloterna aldrig kan lyfta och börja på nytt om något skulle gå fel, säger Aftonbladets egen rymdexpert Urban Frisk.

Heta gaser hotar

Han beskriver hela landningen som ett precisionsarbete. Astronauterna har ägnat åratal av träning för att kunna möta alla tänkbara situationer.

Under fredagen kommer rymdfärjans fart och höjd anpassas långsamt till det kritiska återinträdet i atmosfären. Det måste ske i exakt rätt vinkel.

Till sin hjälp har astronauterna styrraketer i fören och aktern, men väl inne i atmosfären stängs raketerna av för att spara bränsle.

– Då ska den här tunga kolossen bromsas av sig själv från åtta kilometer i sekunden till i stort sett ingen fart alls, förklarar Urban Frisk.

Under inbromsningen upphettas rymdfärjan till extrem temperatur. Om någonting är fel i värmeskölden kan heta gaser slita sönder hela farkosten.

– Det var det som hände under katastrofen med Columbia för tre år sedan, säger Urban Frisk.

Kan krocka

En allt större säkerhetsrisk i rymden är allt skrot som flyger omkring. Rymdfärjan riskerar hela tiden att krocka med något föremål. På grund av de höga hastigheterna räcker det att kollidera med en liten färgflaga för att skrovet ska skadas.

– Inför återinträdet kommer Discovery att fingranskas för att avslöja eventuella skador, säger Urban Frisk.

Först när Nasa ger klartecken att färjan är helt oskadd får astronauterna börja flygningen hem.

Därför är landningen så svår

Erik Wiman

Följ ämnen i artikeln