Nu är hon i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

Arbogatyskan hemligt förd till Västerås i natt

Den mordmisstänkta tyskan är i Sverige.

Klockan 21.15 i går kväll landade hon på Arlanda.

– Transporten var lyckad, utan incidenter, säger Kent Widing, sektionschef på Interpol.

Den 31-åriga tyska kvinnan som är misstänkt för morden på Max och Saga Jangestig i Arboga och för mordförsök på deras mamma befinner sig nu i Sverige. Hon eskorterades av vakter från kriminalvården och även av poliser.

Redan ett par timmar innan hon landade i Sverige skedde det formella överlämnandet till den svenska polisen på flygplatsen i Hamburg, 16 mil från Hannover där tyskan suttit häktad i en månad.

Landade 21.15 i går

– Klockan 19.30 tog de svenska myndigheterna över. Nu är det upp till de svenska åklagarna vart de för henne, säger Martin Appelbaum vid åklagarmyndigheten i Celle till tidningen haz.de.

Klockan 19.50 lyfte SAS reguljärflight SK2648 mot Arlanda.

En timme och 25 minuter senare, klockan 21.15, tio minuter före utsatt tid, landade den misstänkta barnamördaren på Arlanda flygplats.

– Hon hämtades av en bil direkt efter att planet landat och ska föras till häktet i Västerås, säger Kent Widing, sektionschef på Interpol.

I förvar sedan 30 mars

Turerna kring utlämnandet har varit många. Tyskans advokat Tanja Brettschneider överklagade beslutet om utlämning till den tyska författningsdomstolen, men det förhindrade inte utlämningen.

– Vi visste inte in i det sista hur tyskarna ville göra med det här. Men vi var angelägna om att få det avklarat så fort som möjligt. Vi hade bara tio dagar på oss att få henne utlämnad, säger Kent Widing.

Den 31-åriga kvinnan lämnade Sverige dagen efter morden i Arboga. Sedan dess har hon befunnit sig i sin hemstad Hannover. Men i en månad, sedan 30 mars, har hon suttit i den tyska polisens förvar på häktet.

Hon har hela tiden vägrat att svara på polisens frågor.

Från att tyskan landade i går kväll har åklagaren fyra dygn på sig att begära henne häktad.

Tyskan är sedan den 29 mars häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för morden och mordförsöket.

Följ ämnen i artikeln