Kraftig ökning av cannabisodlingar i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-30

Produktionen blir mer industriell och omfattande

Mängden på marijuana ökar i Sverige, uppger Rikskriminalpolisen i en ny rapport.

Den stora skillnaden gentemot tidigare år är att produktionen blir mer industriell och cannabisplantorna odlas i större omfattning i Sverige.

– Drogen smugglas inte in lika ofta som förut, utan nu odlas den här helt enkelt, säger Johan Nilsson, cannabisexpert på Rikskriminalpolisen.

Polisens statistik visar att beslagen av marijuana ökat kraftigt de senaste tre åren och drogen finns i många olika miljöer. Från förorter till trendiga ställen. Samtidigt har den inhemska produktionen ökat och blivit all mer omfattande.

– Förut så var det vanligt med att någon hade en planta hemma i garderoben, men nu är det stora odlingar i växthus och villor, säger Johan Nilsson.

Anledningen till att odlingarna har ökat i Sverige är att det har blivit sämre kvalité på cannabis som kommer från andra länder.

– Marocko har tidigare varit en av de största cannabisproducenterna men cannabisodlingarna där har kantats av missväxt vilket har lett till sämre kvalité och mindre export, säger Johan Nilsson.

Utvecklingen oroar

Johan Nilsson och hans kollegor på Rikskriminalpolisen är oroliga över utveckling i Sverige och befarar att det kommer att öka ännu mer.

Bara i mars har polisen runt om i landet gjort ett flertal beslag av illegala odlingar, bland annat på Gotland, i Göteborg och i Stockholm.

Men det är bara en bråkdel, tror Johan Nilsson

– De som håller på med den här verksamheten är professionella och ljusskygga, ofta har de kopplingar till annan brottsverksamhet.

Ett annat problem är resurserna. Enligt Johan Nilsson behövs det fler detektiver och en speciell styrka som bara inriktar sig på cannabisverksamhet.

Rikspolisstyrelsen har bestämt att avsätta pengar till en sådan styrka och tanken är att den ska vara landsomfattande.

Vissa tycker att marijuana ska legaliseras och att polisen borde satsa resurser på att hitta tyngre droger. Vad säger du om det?

– Det ska inte vara lagligt. De som börjar med marijuana fortsätter sedan till just tyngre droger. Sedan så är den här verksamheten kopplad till andra brott.