Sätt namnet på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

Ny tjänst låter dig underteckna elektroniska avtal

Efrem Bergqist, vd för Göteborgsföretaget Egreement.

Nu kan du lättare skriva avtal – även vid internethandel. Göteborgsföretaget Egreement har utvecklat metoden.

– Det kan förändra sättet vi betalar på nätet, säger vd:n Efrem Bergqist.

Idén till avtalstjänsten föddes när Efrem Bergqvist skulle teckna kontrakt på en lägenhet i Göteborg. Själv bodde han i Skellefteå och timingen för att skicka kontrakten per brev stämde aldrig.

– Till slut fick jag flyga till Göteborg för flera tusen kronor bara för att skriva under. Då tänkte jag, är det rimligt att vi fortfarande är på samma nivå som på romartiden?

För tjänsten behöver man en e-legitimation. Därefter kan man använda den för att logga in och skapa ett lämpligt skrivet avtal, när man till exempel handlar på Blocket eller hyr en lägenhet i andra hand. Båda parterna får sedan ”skriva på” avtalet genom att klicka på godkänn.

– Idén är egentligen så självklar att man är förvånad att ingen annan kommit på den. Användande av e-legitimation har ökat genom att bankerna använder sig av det, och fler och fler myndigheter gör det också, säger Efrem Bergqvist.

Ett e-avtal är lika mycket värt juridiskt som ett vanligt skrivet avtal.

– Det är tryggare, eftersom det är en större bevisbörda. Avtalet finns loggat i systemet och hos bankerna, säger Efrem Bergqvist.

Följ ämnen i artikeln