Nordkoreas politik står fast

Publicerad 2011-12-30

Kim Jong Il (till vänster) är död efter att antagligen ha fått en hjärtinfarkt ombord på sitt pansartåg. Efterträdaren blir hans son, Kim Jong Un (till höger).

Nordkoreas första budskap till omvärlden efter ledarskiftet är att inget ändras i landets politik. "Vi lovar stolt och högtidligt världens dåraktiga politiker, inklusive de sydkoreanska marionetterna, att de inte kan vänta någon förändring hos oss", hette det i ett uttalande som förmedlades av den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån.

Uttalandet gjordes dagen efter att Kim Jong-Un pekats ut som landets ledare efter fadern Kim Jong-Ils begravning.

Nordkoreas nationella försvarskommission (NDC) hotade i uttalandet, som förmedlades av nyhetsbyrån KCNA och den statlige televisionen, med hämnd för Sydkoreas reaktion på Kim Jong-Ils död.

Nordkorea kritiserade Sydkoreas förbud för sydkoreaner att avlägga kondoleansbesök i Pyongyang och när Kim begravdes i onsdags spreds flygblad över gränsen av avhoppade nordkoreaner.

"Vi kommer att låta Lee Myung-Baks förrädare betala till slutet för de oförlåtliga synder de begick under statsbegravningen" hette det i uttalandet, med syftning på Sydkoreas president.

Relationerna mellan de båda koreanska staterna har varit mycket frostiga sedan den konservative Lee tillträdde i februari 2008.

Omvärlden har väntat på signaler om huruvida maktskiftet i Nordkorea ska leda till några omsvängningar i politiken.