Världens svåraste sudoku

Publicerad 2012-06-30

Kan du lösa det?

Nu är det dags att gnugga geniknölarna.

Finske Arto Inkala har knåpat i hop världens svåraste sudoku som bara de skarpaste hjärnorna klarar av.

Den finske matematikern som har specialiserat sig på att skapa svåra sudokupussel har gjort det igen. Efter tre månaders funderande har han nu skapat världens svåraste sudoku. Vanligtvis graderas sudokupusslen efter svårighet där ett passar för nybörjare. Ett sudoku som är betygsatt med en femma tar längre tid att genomföra. Inkala har själv graderat sitt sudoku som en elva, rapporterar Daily Mail

Måste tänka tio drag i förväg

För att hitta den rätta lösningen till Inkalas supersudoku krävs det att knåparen undersöker alla olika drag för att hitta rätt. För Daily Telegraph har den finske matematikern berättat att de svåraste delarna i hans pussel kräver en framförhållning på tio drag. Varje steg måste noggrant planeras för att eliminera alla felaktiga lösningar.

– Det är svårt att säga om detta är det svåraste sudokupusslet eller inte, eftersom jag tror att den svåraste ännu inte är upptäckt, säger Arto Inkala till tidningen. 

– Jag är inte säker på om det är omöjligt att göra, men det finns så många möjligheter att formulera att jag tror att det svåraste man har ännu inte hittats.

Knepigt hitta lösningen

Sudokupussel är ett välbekant pyssel för tidningsläsare som sedan flera år tillbaka har försökt att fylla rutnäten med siffror från 1-9.

Men svårigheten med Inkalas supersudoku ligger i att antalet avdrag som måste göras inför varje siffra. Istället för att kunna se var en siffra passar med hjälp av de förinfyllda rutorna kommer du med detta sudoku att för varje drag få endast en eller två rutor där en siffra passar. Och som med alla andra sudoku är det bara en lösning som är rätt.

Ladda ner och skriv ut sudokut för att testa själv här. (Klicka på "Download and Print" till höger efter att länken laddats)

För svårt? Lösningen på supersudokut finns här.