Läkare pressades på en miljon av patient

Publicerad 2012-05-15

Läkaren greps av sin kvinnliga patients "personliga livsöde".

Kärleksaffären spårade ur när hon krävde en miljon för att inte avslöja relationen.

Kvinnan är nu internationellt efterlyst, misstänkt för utpressning.

Läkaren, en skild man i 70-årsåldern, vårdade den 25 år yngre kvinnan för alkoholmissbruk på ett sjukhus i Kronobergs län. Hon berättade sin livshistoria och han började ta skogspromenader med patienten för att aktivera henne.

Hösten 2010 sov de ihop för första gången. Några månader senare åkte kärleksparet på semester till Oman våren 2011. Den 51-åriga kvinnan lovade att inte dricka alkohol under resan, men bröt löftet. När han kritiserade henne, blev hon vansinnig och resan blev förstörd, berättar läkaren i polisförhören.

Krävde 300 000

Kärleksrelationen tog slut, men paret var fortfarande vänner och hon var hans patient. Under en skogspromenad 2011 krävde kvinnan 300 000 kronor för att inte avslöja relationen för polis, press och läkarens barn. Han blev rädd och betalade.

Våren 2012 skrev läkaren ut ett sjukintyg. Enligt honom själv innehöll det ett felaktigt ord som kunde minska hennes chans att få permanent sjukersättning. I april 2012 krävde kvinnan mer pengar. Annars skulle hon skandalisera honom för misstaget med intyget.

Läkaren blev rädd att förlora sin läkarlegitimation och betalade 750 000 kronor – alltså totalt 1 050 000 kronor. I polisförhören säger läkaren att han i detta läge "håller på att klappa ihop" och "är för svag för att våga säga nej till henne".

När läkaren inledde en relation med en ny kvinna uppmanade hon honom att anmäla utpressningen, vilket han gjorde den 23 april. Inför polisen är han självkritisk och konstaterar att han "haft en relation utöver den professionella" med kvinnan.

Köpte lägenhet i Chile

I dag är kvinnan anhållen i sin frånvaro, skäligen misstänkt för utpressning. Hon är också internationellt efterlyst.

– Kvinnan befinner sig utomlands, säger åklagare Christel Anderberg.

Den 23 april lämnade hon hemstaden, och misstänks nu befinna sig i födelselandet Chile. Polisen har hittat en resebeställning dit i kvinnans lägenhet.

I februari bjöd läkaren kvinnan på en resa som hon då gjorde själv till Chile. I april bad hon läkaren hjälpa henne att köpa en lägenhet i Chile, och uppges ha gett honom 370 000 kronor för att ordna köpet.