Mycket trafik inför jul - ta det lugnt

Publicerad 2012-12-20

Flera bilar krockade på länsväg 511 under det stora ovädret den 6 december.

Fredag och lördag förväntas bli de stora resdagarna inför jul.

Långsamt trafikflöde och en del olyckor är att vänta.

– Var ute i god tid, ta det lugnt och håll avstånden, säger Claes Claesson, trafikledare i Göteborg.

I morgon, fredag, börjar de stora resdagarna. Människor ska ta sig till sina nära och kära och för många är det med bil man reser.

På Trafikverkets förväntar man sig inga större störningar, även om det kommer vara riktigt mycket bilar ute på vägarna.

– Det är främst om det händer något som det kan bli köer, annars bör det flyta bra, säger Fredrik Glennemo på Trafikverket region nord.

Samma prognos ställer övriga kontor runt om i landet.

Julen är sällan den högtid då flest dödsolyckor inträffar, under 2011 inträffade inga sådana under perioden 23-27/12, det skriver Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen, i ett mejl.

Kör mötesfria vägar

Claes Tingvall är trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket. Han menar att det finns några saker man kan göra för att underlätta sin resa, samt göra den säkrare.

Som alltid gäller det att vara utvilad och nykter, ha bilbälte och hålla avståndet till framförvarande bil.

– Men man bör också planera sin resa, kör på stora mötesfria vägar. Det gör väldigt mycket för din säkerhet, säger Claes Tingvall.

Han menar också att det är säkrare att åka på vägar med fartkameror, eftersom hastighetsbegränsningarna hålls bättre på dem.

"Håll avståndet"

Även om du kör på mötesfria vägar så kan olyckan vara framme. Framförallt handlar det om att man kan bli påkörd av bilen bakom.

Det finns dock enkla knep för att du och dina medtrafikanter ska kunna känna sig säkra.

Håll avståndet till bilen framför. På en 90-väg ska du ha tre sekunder till bilen framför, för att hinna reagera om det händer något.

– Och om bilen bakom dig ligger för nära, släpp förbi den. Det är en risk för dig som du inte ska behöva oroa dig över, säger Claes Tingvall.