Föräldrar försöker ta sig in i skolan: ”Dottern sa att hennes kompisar blivit skjutna”

Publicerad 2024-04-02

Ett barn har dött och två skadats i finska skolskjutningen.

Panikslagna föräldrar försökte ta sig in men blev avvisade av polis.

– Min dotter sa att hennes två kompisar har blivit skjutna och det ligger blod på klassrumsgolvet, säger en förälder till MTV Uutiset.

På tisdagsmorgonen öppnade en pojke eld på Virtuolaskolan. Tre 12-åriga barn har hittats skadade och en 12-årig pojke greps kort därefter i flykt på väg mot Helsingfors.

På eftermiddagen uppger polisen att en elev dött och de två andra är allvarligt skadade.

800 elever studerar på skolan och 90 personer jobbar där. Skolan är indelad i två delar och olika byggnader i ett bostadsområde i Vanda, norr om Helsingfors.

Strax efter klockan 09 hördes höga smällar från skolan.

Ett vittne säger till Iltalehti att skott ekade över skolgården.

– Jag förstod först inte att det var ett vapen. Sedan hördes ett fruktansvärt skrik och barn sprang över gården, säger vittnet som sedan såg polisbilar anlända till skolan.

Blir avvisade av polis

Oroliga föräldrar och släktingar har tagit sig till skolområdet när nyheten spreds. Vissa föräldrar har i panik försökt ta sig in i lokalerna och då blivit avvisade av polis.

– Föräldrarna är i kontakt med sina barn på telefon, som har sagt att de sett vad som hänt. Här råder stor oro och osäkerhet, säger MTV Uutisets reporter på plats vid skolan.

Föräldrar har också börjat köa för att uppge namn och signalement på sina barn.

En mamma säger till MTV Uutiset att hon fått tag i sitt barn som ska ha sett skadade elever. Hon beskriver telefonsamtalet som kort och hysteriskt.

– Min dotter sa att hennes två kompisar har blivit skjutna och det ligger blod på klassrumsgolvet, säger hon.

Polisen har bekräftat att tre 12-åriga elever har skadats och en 12-årig elev har gripits.

Helsingin Sanomat har pratat med en mamma som berättar att föräldrar i hennes barns klass har en chattgrupp och de via den fått veta att barnen i den klassen mår bra efter omständigheterna. De är inrymda i väntan på besked från polisen och att eleverna tittar på film.

En pappa berättar för Ilta Sanomat att han en kollega berättade vad som hänt och att han direkt åkte till skolan. Han har en son i årskurs fem och att han var mycket chockad och upprörd.

– Det har aldrig hänt något här. Personalen och klassen är bra. Det har varit lugnt, säger han.

Släpper inte in någon i skolan

Skolan är uppdelad i två delar och skjutningen ska ha inträffat vid delen som heter Jokiranta.

Jukka Kasurinen, är vice rektor på Lilijatie-delen som ligger ett par hundra meter därifrån.

– Vi släpper inte in någon och vi stannar i klassrummen. Föräldrar har kommit hit för att hämta sina barn, men jag har sagt till dem genom springan i dörren att de inte kan komma, säger han till MTV Uutiset.

Den misstänkte skytten flydde området efter dådet. Ett vittne uppger för Ilta Sanomat att mängder av poliser sökte i närområdet.

– Det var ett riktigt stökigt. Polisen körde på kors och tvärs och längs med trottoaren, säger hen.

Polisen gick ut och uppmanade allmänheten att hålla sig borta från området och att stanna inomhus och inte släppa in någon okänd person.

Skytten greps drygt en timme senare i Helsingfors. Då hade han vapnet på sig.

Inrikesminister Mari Rantanen (ps) skriver på X att hon beklagar det som hänt.

"Dagen började på ett chockerande sätt. Det har inträffat en skottlossning på Viertolaskolan i Vanda. Jag kan bara föreställa mig den smärta och oro som många familjer upplever just nu. Den misstänkte gärningsmannen har gripits", skriver hon.