Muslimska länder fördömer koranbänningarna

Publicerad 2023-07-31

57 muslimska länder går samman och fördömer koranbränningarna i Sverige och Danmark.

Nu uppmanar man medlemsländerna att ”vidta åtgärder”.

OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha.

Den islamiska samarbetsorganisationen OIC höll ett möte på måndagen där man diskuterade koranbränningarna i Sverige och Danmark.

Därefter uppmanade man medlemsstaterna att vidta självständiga åtgärder.

Åtgärderna inkluderar ”nödvändiga insatser på politisk nivå, inklusive att kalla upp ambassadörer för överläggningar samt ekonomiska, kulturella eller andra (åtgärder) för att uttrycka avståndstagandet av upprepade smädelser mot den heliga Koranen och islamska symboler”, skriver TT.

En delegation ska också skickas till EU-kommissionen för att ”uttrycka fördömandet”.

– Det är olyckligt att de berörda myndigheterna som hävdar yttrandefrihet fortsätter att ge tillstånd för att upprepa dessa handlingar i strid med internationell lag, och detta leder till bristande respekt för religioner”, sade generalsekreteraren Hissein Brahim Taha under mötet enligt nyhetsbyrån AFP.

Utrikesminister Tobias Billström kommenterade OIC:s uttalande på måndagskvällen:

”Resolutionen har nu antagits av de 57 länderna i OIC. Den innehåller ett antal förslag och rekommendationer. Vi ska studera dessa noga och fortsätter vår viktiga dialog med OIC och OIC:s medlemsländer. Vi har ett intresse av nära samarbete”, skriver han på X, tidigare Twitter, och fortsätter:

”Regeringen är mycket tydlig i sitt avståndstagande från de islamofobiska handlingar som enskilda personer genomfört vid manifestationer i Sverige. På Justitiedepartementet pågår en analys av rättsläget, däribland ordningslagen”.

Mötet hölls virtuellt.