Strömmer (M): Fördubblar straff för grovt vapenbrott

Annica Ögren

Publicerad 2023-09-27

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har kallat till ett extrainsatt möte efter senaste tidens sprängningar.

Regeringen vill ha ett nationellt tillståndsregister för att inneha sprängmedel och fördubblar straffen för grovt vapenbrott.

– Inte en enda dynamitgubbe ska hamna i orätta händer, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

På en pressträff beskriver justitieminister Gunnar Strömmer situationen i Sverige som exceptionell och allvarlig.

– Vi gick in i 2023 med ett mycket mörkt rekordartat 2022 i bagaget, framförallt vad gäller dödliga skjutningar men även vad gäller sprängingar. Det kommer ta tid att vända utvecklingen och det kan till och med bli värre innan det blir bättre, säger Strömmer.

De kriminella nätverken använder sprängmedel som ett verktyg för att hota, skrämma och vedergälla, säger han.

– Väldigt många människor som inte har med konflikterna att göra drabbas.

Enligt Carl-Oskar Bohlin är regeringens mål att ett nationellt tillståndsregister över de som har tillstånd att inneha sprängmedel ska vara på plats redan nästa år, enligt Bohlin.

Regeringen ska också i närtid ge i uppdrag till MSB att intensifiera arbetet mellan kommuner, staten, branschen och andra aktörer för att sprängmedel inte ska hamna hos kriminella.

Justitieminister efter pressträffen.

Dubblar minimistraff för grovt vapenbrott

Enligt justitieministern kommer regeringen även gå fram med tre åtgärder:

– Vi fördubblar minimistraffet för grovt vapenbrott, det inkluderar hantering av sprängmedel. Så alla som hanterar sprängmedel som inte hat tillstånd att göra det kan få dubbla straff från 1 april, säger Strömmer.

Regeringen avser även att ta ner sekretesshinder som i dagsläget försvårar för myndigheter och andra aktörer som samverkar på området.

Strömmer nämner även sprängdådet som drabbade ett helt radhusområde i västra Stockholm i mars, och menar att den typen av dåd som i allt större utsträckning drabbar personer som inte har något att göra med de kriminella nätverken, har aktualiserat nya frågor ur ett brottsofferperspektiv.

– Vi ger även ett uppdrag till Brottsoffermyndigheten att peka ut vem som ska vara huvudansvarig för brottsofferstödet, säger Strömmer.