Terroristens tid i Sverige – suttit i fängelse och bott på hunddagis

Publicerad 2023-10-17

Brysselterroristen Abdesalam Lassoued har suttit i svenskt fängelse för grovt narkotikabrott.

Han ertappades med 100 gram kokain i det nedlagda hunddagiset där han bodde.

– Efter djupare sökningar har vi kunnat hitta personen, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth.

Abdesalam Lassoued, har vistats i Sverige i flera år.

Han bodde tidigare i en bostad i Askim i Göteborg där en vän i 40-årsåldern bedrivitit ett hunddagis. I september 2012 slog polisen till mot bostaden efter en omfattande spaningsinsats, något TV4 var först med att rapportera om.

Lassoued och vännen, som båda var påverkade av kokain greps. I en smörförpackning hittades också 100 gram kokain, något han själv säger att han köpt för eget bruk.

Enligt åtalet ska dock männen ha transporterat narkotikan till Göteborg för att sälja till andra personer.

Han dömdes senare till två år och två månaders fängelse, samt utvisning i tio år.

Migrationsverket bekräftar uppgifterna om att Lassoued suttit i fängelse.

– Vi har under dagen fortsatt sökandet på denna person men på det kända namnet har vi inte fått något resultat. Men efter djupare sökningar har vi kunnat hitta personen och se att denne befunnit sig i Sverige mellan 2012–2014 med delvis andra identitetsuppgifter, säger Jesper Tengroth presschef på Migrationsverket.

Men efter avslutat straff lämnades han ut enligt Dublinförordningen till ett annat EU-land.

Abdesalam Lassoued.

Även Säkerhetspolisen bekräftar att mannen vistades i Sverige för cirka tio år sedan och använde sig av olika identiteter.

– De uppgifter vi har i nuläget är att den misstänkta personen befann sig under en kortare period i Sverige för tio år sedan. Men han har inte varit föremål för Säkerhetspolisen tidigare, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Kopplas till Dalarna

Lassoued har också gillat ”Polisen i Dalarna” på Facebook, något som gjort att polisens underrättelseenhet börjat titta på hans koppling till länet.

– UND tittar på det efter order från polisområdeschefen, men någon utredningen har inte inletts, det finns ingen förundersökning, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson till Aftonbladet.

Polisen säger att man följer utvecklingen och samverkar med belgiska myndigheter, men att det främst sker på nationell nivå via Säpo.

– Vi vet inte vem den här mannen är. Men vi har noterat detta och kört vidare informationen, som är färsk, till underrättelsesektionen som tittar vidare på det här. Så får de dra eventuella slutsatser längre fram, säger Peter Karlsson, polisområdeschef i Dalarna till TV4.