Östersjön fyra grader varmare – havsforskaren: ”Verkligen orolig”

Uppdaterad 2023-07-17 | Publicerad 2023-07-07

I går var jordens hetaste dagen någonsin – ett rekord som slås för fjärde dagen i rad.

Här i Sverige är Östersjön dessutom fyra grader varmare än normaltemperatur.

– Det blir väldigt svårt att förutsäga vad som händer. Jag är jätteorolig för den utveckling vi ser, säger Ulf Bergström, havsforskare på SLU.

Medeltemperaturen på jordklotet var i går 17,23 grader, vilket är den högsta temperaturen sedan temperatur började mätas, enligt siffror från University of Maine.

Dessutom visar inofficiella siffror att sju dagar bakåt är den varmaste veckan som någonsin har uppmätts – och juni var den varmaste månaden.

– Om vi ​​fortsätter att fördröja viktiga åtgärder som behövs, tror jag att vi går in i en katastrofal situation, sa António Guterres på en presskonferens om läget.

För Ulf Berström räcker det inte med att han lägger mycket av sin arbetstid på Östersjön, han brukar också segla ut när han är ledig.

I Sverige märks klimatförändringarna av på flera sätt, inte minst i Östersjön.

Sedan 90-talet har medeltemperaturen i Östersjön ökat med två grader över normalt – men just nu är det fyra grader varmare än normalt.

– Man ser nu att det är extra varmt, säger Ulf Bergström, havsforskare på SLU.

Konkurrens om mat och syre

När det är så varmt är det svårt att förutsäga exakt vad som händer.

– Fyra grader är väldigt mycket varmare, jämfört med det normala. Det är svårt att hantera för många växter och djur, säger Bergström.

– Fiskar är växelvarma, de blir samma temperatur som omgivningen. De kommer ha svårt att hantera det.

I samband med att vattnet blir varmare blir vattnet också syrefattigare, vilket redan är ett stort problem i Östersjön.

Torsken får det svårt i varmare vatten, medan gädda och gös kan gynnas.

I många fall måste fiskarna flytta ut på djupare vatten, där det är kallare. Men i många djupa områden är det brist på syre, vilket gör att livsutrymmet minskar för många arter.

– Det blir konkurrens om föda, samtidigt som syrebristen stressar fisken. Bland annat torsken lider av det här. Torsken var en stor och snabbväxande fisk i Östersjön. Nu hittar man knappt någon över 40 cm i storlek.

Fiskar kan utrotas

Det är svårt att säga hur allvarliga konsekvenserna av klimatförändringarna blir för arter i havet.

– Vissa arter kommer minska och missgynnas, som torsken och strömmingen. Men det finns andra arter, som gädda och gös, som gynnas av den temperaturökning vi ser just nu, men i det långa perspektivet är det osäkert även hur de arterna kommer att reagera.

Arter har en viss förmåga till anpassning, men dagens klimatförändringar går för snabbt för att naturen ska hinna anpassa sig. Och när arterna runt oss får problem, får det stor påverkan på samhället också.

Algblomning i Östersjön.

Men hur det sedan kommer påverka ekosystemen, det är i nuläget svårt att säga.

– Jag är verkligt orolig för utvecklingen som vi ser. Det gäller ju inte bara Östersjön, utan världshaven och på land också.

Han säger att det inte är för sent att göra någonting åt klimatförändringarna, men att det måste krävas drastiska politiska beslut, och att de krävs nu.

Som sommarsemestrande svensk säger han att man ska försöka ha två tankar i huvudet samtidigt.

– Det här är ju någonting som man som nordbo har dubbla känslor inför. Det är många som tycker det är lite skönt att det blir varmare i vattnet, men jag tror också många känner sorg inför det, säger han och fortsätter:

– Så, man kanske kan tillåta sig själv njuta av det varma vattnet men också se till att dra sitt strå till stacken.