Näringslivet: S måste släppa krav om energiöverenskommelse

Publicerad 2023-06-29

Socialdemokraternas krav en bred energiöverenskommelse är inte nödvändig, anser tunga branschorganisationen Svenskt Näringsliv.

Dessutom måste S rösta för utbyggnaden av kärnkraften.

– När det ligger konkreta förslag på riksdagens bord så gäller det att man deklarerar vad man tycker i sak och inte använder de här synnerligen avgörande frågorna för politiskt spel, säger vd Jan-Olof Jacke.

Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Energipolitiken har blivit en central fråga för Sverige. I skuggan av energikrisen i Europa har hushåll och företag sett elpriserna rusa och i riksdagen har en lång strid om kärnkraft och vindkraft utspelats.

Den nya borgerliga regeringen har nu valt att gå fram i flera energifrågor, där både vindkraftsparker till havs godkänts och ett nytt energipolitiskt mål – att Sverige ska ha 100 procent fossilfri energiproduktion – har införts.

Men striderna om svensk kärnkraft fortsätter. Socialdemokraterna har inte velat ställa sig bakom det nya energimålet och partiet försöker förmå statsminister Ulf Kristersson (M) att sätta sig vid förhandlingsbordet för att få till en bred överenskommelse mellan flera partier om den svenska energiproduktionen. Även Centerpartiet har framfört ett sådant krav.

S har hänvisat till att en sådan överenskommelse, likt den som ingicks 2016 men bröts upp av M och KD 2019, är vad näringslivet efterfrågar eftersom det skulle ge långsiktiga spelregler som inte ska ändras vid maktskiften.

Men nu biter näringslivet ifrån och uppmanar S att släppa den idén och istället bekänna färg i flera kärnkraftsfrågor som snart ska gå till omröstning i riksdagen. Branschorganisationen Svenskt näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, anser att en överenskommelse av det slag som S föreslagit inte är nödvändig.

– Min stora oro med en överenskommelse är att det ska gå väldigt mycket tid till förhandlingar. Det finns en paradox i det när man i grunden är så överens i sakfrågorna, säger han på plats i Almedalen på Gotland.

Måste S släppa kravet om att förhandla en ny bred energiöverenskommelse?

– Det viktiga är sakpolitiken. Om man är tydlig med var man står i frågan och visar i riksdagsomröstningar var man står, eller som regeringen visar tydligt att alla kraftslag prioriteras, den tydligheten skapar en plattform för långsiktighet. Det spelar i praktiken samma roll som en överenskommelse kan göra.

Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2

Man behöver alltså inte ta fram en bred överenskommelse så som den såg ut förra gången?

– Nej, inte alls. Det har vi inte tid med. Vi behöver gå från ord, och uppenbarligen ståndpunkterna man har, till handling och det måste gå fort.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att fler kärnreaktorer ska få byggas än dagens begränsning på tio. Dessutom ska reaktorer få uppföras på fler platser i landet än i dag. Frågan kommer snart att avgöras i riksdagen och då bör alltså S rösta för, enligt Jan-Olof Jacke.

– Jag tycker att det vore jättebra. Det handlar inte bara om att S ska gå med på saker, men när det ligger konkreta förslag på riksdagens bord så gäller det att man deklarerar vad man tycker i sak och inte använder de här synnerligen avgörande frågorna för politiskt spel, säger vd:n och tillägger att det är minst lika viktigt att regeringen samtidigt fortsätter utbyggnaden av vindkraft.

Du uppmanar S att rösta för den här ändringarna vad gäller kärnkraften?

– Absolut.

Enligt Energimyndigheten kan det svenska elbehovet fördubblas till 2035 och landa på 280 terawattimmar. Jan-Olof Jacke anser att partierna i riksdagen nu måste ta gemensamt ansvar för att Sverige ska kunna bygga ut elproduktionen i så stor utsträckning som krävs.

– Det här är en för viktig fråga för att göra partipolitik av. Den är avgörande för att vi ska klara klimatomställningen, den är avgörande för att vi ska klara vår konkurrenskraft. När man är så samstämmiga i stort, då tycker jag att det finns en skyldighet att ta ansvaret för Sveriges bästa.