Grannen vittnar om mordet på Tove

”Fick känslan att de misstänkte mig”

Publicerad 2023-04-02

VETLANDA. Han reagerade på den kraftiga dunsen och gick och ringde på vid lägenheten ovanpå.

Iakttagelserna den här natten blev viktiga pusselbitar i utredningen om mordet på Tove.

– Men i början fick jag känslan att de misstänkte mig, berättar grannen till en av de åtalade kvinnorna.

21-åriga Tove blev bragd om livet i en lägenhet i centrala Vetlanda.

Grannen som bor i lägenheten under vill inte framträda med sitt namn men berättar hur han och hans pappa blev oroliga när de hörde en kraftig duns i taket.

– Till och med vårt porslin, och tv:n, skakade, berättar grannen i senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim.

Sista bilden på Tove. Hon lämnar nattklubben Nöjet i Vetlanda klockan 01.32. Utanför väntar två tidigare kompisar på henne.

Klockan var nästan tre på natten men grannen och hans pappa var vakna. De undrade om det hänt tjejen i lägenheten ovanpå något.

– Hade hon ramlat? Hade hon svimmat av? Hade hon halkat? Vi blev oroliga.

Grannen berättar att han gick upp och ringde på men ingen öppnade. Kort senare, när en dörr hördes öppnas och stängas, såg han den 20-åriga kvinnan komma gående i trappan.

Sista mobilsignalen

Kvinnan sa då att det var en tjejkompis som kräkts och mått dåligt, att hon hade ramlat i badrummet. Men att hon nu låg och vilade i sängen.

Grannen skjutsade sedan kvinnan till McDonalds för att handla mat, och sa sedan hejdå när de kommit tillbaka hem.

På kvällen den dagen kom polisen och ringde på. De ville ställa frågor om en kvinna som försvunnit. Sista signalen från hennes mobiltelefon kom från huset där grannen och den 20-åriga kvinnan bor.

20-åringen.

Pekade ut grannen

Grannen säger att han självklart förstår att polisen har rutiner att följa men tycker det var obehagligt dagarna efteråt. Han fick känslan att polisen misstänkte honom.

Den 20-åriga kvinnan, som gripits tillsammans med en 18-årig kvinna, pekade också ut grannen i sina förhör:

– Men framförallt grannen, han kan ha ett sexuellt motiv. Han har ju kapaciteten till, att om det skulle röra sig om ett människorov, så har han verkligen kapacitet i mina ögon att faktiskt göra det. I och med att han är stark nog och han har bil.

Grannens uppgifter om dunsen från lägenheten ovanpå blev en viktig pusselbit i mordutredningen.

Bidrog med viktiga pusselbitar

Det visade sig så småningom att grannen visserligen hade skjutsat 20-åringen på mordnatten men han hade inte det minsta med Toves försvinnande att göra. Istället blev hans iakttagelser viktiga pusselbitar i polisens utredning.

Att den 20-åriga unga kvinnan ovanpå hade sådana sidor som nu har blottlagts hade han aldrig kunnat föreställa sig.

– Men det är bra att hon erkänt och berättat så att Toves familj får ett svar, säger grannen som också vittnat i rättegången som precis avslutats i Eksjö tingsrätt.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om mordet på Tove och hur polisen undan för undan hittade spår som pekade åt ett visst håll.