Problem för Facebook, Messenger och Instagram

Publicerad 2024-03-05

Kunder upplever att de blivit utloggade från både Facebook, Messenger och Instagram och att det inte går att logga in igen.

– Om Meta går ut och berättar att det är någon utomstående aktör som ligger bakom detta, då kan man börja bli orolig, säger cyberhotsexperten Mattias Wåhlen.

Enligt Downdetector har hundratusentals människor samma problem världen över i cirka 50 länder.

Över 20 000 svenskar har rapporterat in problem till Downdetector vid 16:30-tiden.

”Vi är medvetna om problemen som drabbar Facebook login. Våra tekniker arbetar aktivt för att lösa problemen så snabbt som möjligt”, skriver Meta i ett uttalande.

På X, tidigare Twitter, trendar ämnet.

”Om du läser detta inlägget är det för att våra servrar fungerar”, skriver ägaren Elon Musk på plattformen.

Enligt Mattias Wåhlen, cyberhotsexpert på Truesec, så är det svårt att säga exakt vad som orsakat de problem som Meta har just nu.

Han menar att hackerattacker och störningsattacker nästan har blivit en del av det vardaliga sedan kriget i Ukraina startade. Men han tror inte att det finns någon tydlig koppling mellan Metas störningar och de överbelastningsattacker som drabbat flera svenska myndigheters hemsidor den senaste tiden.

– Det är två helt olika saker som pågår skulle jag säga. Det ena är att en rysk hackergrupp har överbelastat ett antal hemsidor. De följer ryska politiska narrativ. De gör dessa överbelastningsattacker för att väcka uppmärksamhet och påstår att man kämpar för Ryssland sak mot väst, säger han och fortsätter:

– Det som händer Meta och Facebook vet vi inte än vad som ligger bakom. Men det mest troliga är att det är något typ av internt fel som de har, säger Mattias Wåhlen.

Vågar man försöka logga in igen eller finns det någon risk med det? Borde man byta lösenord efter detta?

– Man bör vara uppmärksam på vad Meta har att säga. Säger de att det är ett internt problem, då är det inte något man behöver oroa sig för. Men säger Meta att det var något större, en attack utifrån då borde man ändra lösenord. Men då kommer Meta gå ut med den infon också, säger Mattias Wåhlen.

Aftonbladet har sökt Meta.

Facebook, Instagram och Messenger ligger nere!

Ta det lugnt – här kan du skriva vad du tänkte skriva på Messenger, lägga upp bilderna du tänkte lägga upp på Instagram och scrolla igenom vad andra skriver, precis som på Facebook.

Denna chatt är stängd.

  • 5 mars17.45

    Aftonbladet borde låta denna chatt vara igång helatiden 😂

    Sekel_hem

    Hur gärna vi än hade velat kan vi tyvärr inte det. Nu verkar de största problemen vara avhjälpta och de flesta verkar kunna komma in igen.

    Så vi stänger chatten för nu.

    Men tusen tack alla som skickade in bilder och berättelser. Ni var alla bättre än alla sociala medier tillsammans!

    Matilda Andersson
  • 5 mars17.44

    Kommer in på allt förutom min Instagram blir tokig

    kollinlarisa51
  • 5 mars17.43

    Facebook fungerar men Instagram strular. Hur är det för er?

    hannaandfey
  • 5 mars17.43

    nu funkar min

    gronbeck_june
  • 5 mars17.43

    Jag och alla jag känner är inloggade.

    LHF4Ever

Följ ämnen i artikeln