Spädbarn ska ha dött när sjukhus slutat fungera

Uppdaterad 2023-11-14 | Publicerad 2023-11-13

Gazas två största sjukhus har slutat fungera.

El och bränsle har tagit slut – samtidigt pågår intensiva israeliska attacker vid byggnaderna.

Flera för tidigt födda bebisar uppges ha dött när kuvöser slutat fungera.

Följ ämnen
Israel

Läget blir alltmer desperat i Gaza, efter över en månad av krig mellan Israel och Hamas.

Under helgen har Gazas två största sjukhus, al-Quds-sjukhuset och al-Shifa-sjukhuset, attackerats av israelisk militär – och nu har båda sjukhusen stängt eftersom el och bränsle tagit slut.

Tedros Adhanom Gebreyesus, generalsekreterare på Världshälsoorganisaitonen, skrev på X i går kväll att al-Shifa-sjukhuset varit utan vatten i tre dagar, och att den sista generatorn fick slut på bränsle redan i lördags.

”Sjukhuset fungerar inte längre”, konstaterade han.

Samtidigt finns både patienter och tusentals internflyktingar kvar i byggnaderna.

För tidigt födda bebisar vårdas på al-Shifa-sjukhuset. Barnen på bilden visar inte just de barnen som rapporterats döda.

”Rädd att de kommer att dö”

I helgen rapporterades att tre för tidigt födda bebisar dött enligt Gazas Hamas-styrda hälsodepartement. Samma myndighet varnade för att ytterligare över 30 spädbarn riskerade samma öde.

Flera nyhetsmedier kunde i går visa bilder på nyfödda bebisar som flyttats från neonatalavdelningen – där de vårdats i kuvös eftersom de fötts för tidigt – till en säng med luftkonditionering och filtar. Detta eftersom kuvöserna slutat fungera när el och bränsle tog slut.

Sjukhusets kirurgiska chef Marwan Abu Saada sa till nyhetsbyrån AP:

– Jag är rädd att de kommer att dö om de lämnas kvar i det här tillståndet, det är för tidigt födda bebisar.

En annan läkare, Dr Ahmed, sa till nyhetsbyrån Reuters i går att spädbarnen riskerar att få infektioner utan kuvösvård.

– Vi förväntar oss att förlora fler av dem för varje dag.

Uppgifter: Flyende skjuts

I dag höjde hälsodepartementet siffran gällande hur många som dött på al-Shifa-sjukhuset. Totalt sex för tidigt födda bebisar och nio patienter på intensivvårdsavdelningen hade fram till måndagen dött, eftersom sjukhuset fått slut på bränsle och el, uppgav Youssef Abu Rish, biträdande hälsominister för nyhetsbyrån AFP.

Uppgifterna om dödsfall har inte kunnat bekräftas via andra källor, men har i tidigare krig bedömts som tillförlitliga av bland annat FN och Världshälsoorganisationen.

Flera människorättsgrupper har också uppgett att ambulanser inte kunnat ta sig fram till al-Shifa på grund av oavbrutna israeliska attacker. Det finns även uppgifter om att människor som försökt fly från sjukhuset blivit beskjutna av israelisk militär.

Kirurg på sjukhuset: Vi kan inte lämna dem

På måndagsmorgonen lyckades Läkare utan gränser få kontakt med en av organisationens kirurger på sjukhuset. Situationen på al-Shifa har blivit omänsklig de senaste dagarna, sa kirurgen, och berättade att det varken fanns el, mat eller vatten och att människor låg döda utanför lokalen.

– Det medicinska teamet har kommit överens om att bara lämna sjukhuset om patienterna evakueras först. Vi vill inte lämna våra patienter.

Satellitbild över al-Shifa-sjukhuset och området i närheten.

”Ett hån”

Den israeliska militären uppger att man upprättat säkra vägar ut ur al-Shifa för den som vill evakuera, och att 300 liter bränsle lämnats till sjukhuset för att generatorer ska kunna sättas på igen. Enligt israeliska uppgifter har Hamas vägrat ta emot bränslet.

Ashraf al-Qidra, talesperson för hälsodepartementet, sa under måndagen till al-Jazeera att 300 liter endast räcker för att hålla igång sjukhusets generatorer i en timme.

– Detta är ett hån mot patienterna och barnen, sa han till tv-kanalen.

Israel har flertalet gånger hävdat att Hamas har en kommandocentral under al-Shifa-sjukhuset, något som förnekats flera gånger av bland annat personal på sjukhuset.

Kirurgen Marwan Abu Saada sa under måndagen till BBC:

– Vi är civila. Jag är kirurg. Vi har vårdpersonal, vi har patienter, och internflyktingar. Inget annat.

Brott mot humanitär lag

Tre regionala chefer för FN:s barnfond (Unicef), FN:s befolkningsfond och Världshälsoorganisationen har i ett gemensamt uttalande krävt ett ”omedelbart agerande för att attackerna mot sjukvård i Gaza ska upphöra”.

De skriver bland annat: ”Attacker mot hälso- och sjukvårdsbyggnader och civila är oacceptabla och ett brott mot internationell humanitär lag”.

De skriver också: ”Världen kan inte stå tyst medan sjukhus, som borde vara säkra platser, förvandlas till dödens, förstörelsens och förtvivlans skådeplats”.