Emmy, 26, fångade blixtovädret på film: ”Blev så rädd och chockad”

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

När Emmy satt i soffan och kollade på film drog ett oväder in över Mariestad.

Då filmade hon skyfallet och fångade ett kraftigt blixtnedslag.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var så extremt, säger hon.

Ett kraftigt oväder drog under lördagen in över flera delar av Västra Götaland och Värmland. Emmy Philipsen, 26, satt i soffan i sin lägenhet i Mariestad och tittade på skräckfilm när de mörka molnen gjorde entré på himlen.

– Åskan överröstade ljudet på filmen. Då tittade jag ut och såg skyfallet. Jag tog upp mobilen för att filma eftersom det varit så torrt och vi har längtat efter regn, säger hon.

Emmy ställde sig vid sitt lägenhetsfönster på tredje våningen i bostadsområdet. Då slog en kraftig blixt ner i marken mitt i bostadsområdet. I filmen syns hur Emmy skakar till och utropar ”Jösses”.

– Jag var inte alls beredd på att blixten skulle slå ner. Det var ett sånt tryck och gjorde ont i öronen. Jag blev så rädd och chockad. Eftersom jag tittade på skräckfilm var jag redan uppskärrad och så hände det här, säger hon.

Emmy Philipsen, 26.
Foto: PRIVAT
Emmy Philipsen, 26.

”Herregud, jag måste ringa mamma”

Emmy hoppade bakåt av smällen. När hon hämtat sig skickade hon filmen till en kompis för att visa vad hon varit med om.

– Först tänkte jag ”Herregud, vad är det jag fått på film liksom?”. Sen kastade jag mig på telefonen och tänkte ”Herregud, jag måste ringa mamma och säga att hon ska slå av sin el och dra ur alla sladdar”, säger Emmy.

Hon berättar att hon tidigare sett blixtnedslag och varit med om kraftiga åskoväder – men inte på det här sättet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var så extremt. Jag kände mig så liten, för det var så mäktigt. Jag har aldrig varit rädd för åska men nu blev jag faktiskt det. Men det var mäktigt. Naturens krafter är verkligen mäktiga, säger hon.

50 blixtnedslag på en timme

Under lördagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för kraftiga åskoväder.

– Har haft varningar i Västra Götalands län, Värmlands län och sydvästra Vänern. Det har varit ett band med åska, blixtar och kraftiga skurar, säger Miguel Portal, meteorolog på SMHI.

Flera blixtar har slagit ner i områdena och kraftiga åskbyar har härjat. Göteborg drabbades även av stora hagelskurar. Men SMHI har inte fått in några rapporter om skador eller bränder.

– Bara den senaste timmen har vi registrerat 50 blixtnedslag kring Mariestad och 54 blixtnedslag nordöst om Göteborg. Det är mycket, men inte jätteunikt. Det är sådant som händer under vår och sommar, säger Miguel Portal.

Publicerad:

LÄS VIDARE