Ny maträddarapp lanseras i Uppsala

Uppdaterad 2020-10-12 | Publicerad 2020-10-05

“Matsvinn” är när mat som är lämplig som livsmedel slängs eller får bli dålig.

Ungefär en tredjedel av all mat slängs. Under 2018 producerades, enligt Naturvårdsverket, över en miljon ton matavfall i Sverige.

Nu lanseras danska matsvinnsappen Too Good To Go i Uppsala. En app som, i skrivande stund, säger sig ha räddat 47 miljoner måltider.

För halva priset går det att köpa mat som annars skulle annars skulle ha slängts från butiker och restauranger. Det är idén bakom danska appen Too Good To Go, som nu kommit till Sverige och Uppsala. Den liknar på många sätt maträddarappen Karma, som många Uppsalaföretag är anslutna till.
Kunde kan välja en restaurang eller matbutik i sin stad och får sedan en påse med mat som blivit över. Man får inte välja vad som finns i påsen – annat än att det är räddad mat.

Vinst både klimatmässigt och ekonomiskt

En som har anslutit sig som partner till den nya matsvinnsappen är Uppsalaprofilen Niklas Thor, som driver nätbutiken saluhall.se.

– Jag vill bidra till att minska matsvinnet. Det är vikigt att ta tillvara på mat, det är så ofta som mat slängs baserat på bäst-före-datum utan att egentligen vara dålig. Sen så driver jag en delikatessbutik och vi jobbar med fina produkter. Då känns det nästan ännu jobbigare att se de gå till spillo på grund av en datumetikett.

Hur viktigt är det för dig att motarbeta matsvinn?
– Jag reser inte runt och predikar om det, men tänker mycket på det. Det finns mycket att tjäna på om man bättre tar tillvara på det som producerats. Ur många synpunkter. Etiska, miljömässiga och även ekonomiska. Det är väldigt bra att så många olika aktörer jobbar för att vi bättre ska ta tillvara på det som produceras.

Matcentralen har räddat 146 ton mat

Det finns flera andra initiativ i Uppsala för att minska matsvinnet. Uppsala Stadsmission samlar varje vardag in matsvinn från olika livsmedelsbutiker och delar istället ut maten till människor i social och ekonomisk utsatthet. Under 2019 lyckades Matcentralen rädda över 146 ton matsvinn från att slängas.

I Uppsala finns även Matomatic som minskar matsvinnet i skolkök och restauranger