Nytt utegångsförbud efter dödsskjutning

TT-AFP

Publicerad 2021-04-12

Nationalgardet på plats i Brooklyn Center, en förort till Minneapolis.

Nya protester har brutit ut i Minneapolis i USA, där en svart man har skjutits ihjäl vid ett polisingripande.

Polischefen säger att skjutningen var "oavsiktlig". Borgmästaren inför utegångsförbud natten till tisdagen.

Dödsskjutningen inträffade i Minneapolisförorten Brooklyn Center på söndagskvällen. Polis uppger att en patrull stoppade 20-åringen för en trafikförseelse och upptäckte att han var efterlyst. När de försökte gripa honom ska han ha satt sig i bilen igen, varpå polisen öppnade eld.

Polischef Tim Gannon säger till medier att dödsskjutningen var en olyckshändelse.

– Det är min åsikt att polisen hade för avsikt att använda sitt elchockvapen, men sköt honom med en enda kula.

Nytt utegångsförbud

Borgmästare Mike Elliot beslutade på måndagen att införa utegångsförbud från klockan 19 på måndagskvällen till klockan 6 på tisdagsmorgonen. Ett slags undantagstillstånd är också infört. Därmed förlänger borgmästaren de skärpta restriktionerna för att undvika nattliga våldsamheter.

President Joe Biden säger att dödsskjutningen är tragisk, men varnar för att våldsamma protester inte är försvarbara.

– Jag tycker att vi måste vänta och se vad utredningen visar, säger Biden på måndagen.

– Under tiden så vill jag vara tydlig: det finns absolut inget som försvarar plundring. Fredliga protester, det kan jag förstå.

Den polis som avlossade skottet är tillfälligt avstängd i väntan på utredning.

Nationalgardet har satts in i området för att undvika att situationen hamnar utom kontroll.

Enligt närstående ska 20-åringen ha ringt sin mamma när han stoppades av polis. Under samtalet hörde mamman hur polisen bad honom lägga undan telefonen. Samtalet avslutades och kort därpå hörde 20-åringens flickvän av sig och berättade att han hade blivit skjuten, berättar modern.

Demonstranter samlades

Hundratals personer samlades i söndags kväll utanför en polisstation i Brooklyn Center, som ligger nordväst om Minneapolis. Några hoppade på vindrutan till en polisbil. Kravallutrustad polis sköt tårgas och distraktionsgranater för att skingra folksamlingen, enligt en AFP-journalist som var där.

En kvinna som satt i bilen vid händelsen skadades, dock inte livshotande, enligt polisen. Borgmästaren i Brooklyn City kallar händelsen "tragisk".

Mannen sköts bara 16 kilometer från den plats där George Floyd dödades i samband med ett brutalt polisingripande i maj förra året. Rättegången mot den tidigare polisen Derek Chauvin, som står åtalad för dråp, pågår i Minneapolis.

Floyds död blev startskottet för flera månader av stora protester mot rasism och polisbrutalitet i USA och en rad andra länder.