Kamala Harris flyttar in i Bidens gamla bostad

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2021-01-21

Omfattande säkerhetsarrangemang kring vicepresidentbostaden i Washington DC, inför Joe Bidens och Kamala Harris installationer på sina ämbeten.

Kamala Harris har skrivit historia och nu börjar hennes nya liv som USA:s första svarta kvinnliga vicepresident med rötter i Sydasien. Men det dröjer innan hon flyttar in i det officiella residenset där bland andra Joe Biden har bott.

Att USA:s nytillträdde president Joe Biden bor på 1600 Pennsylvania Avenue i Washington DC är känt för många. En kvarts bilresa därifrån ligger 1 Observatory Circle – en mindre välkänd adress men som nu på nytt har hamnat i strålkastarljuset.

Där ligger nämligen vicepresidentens residens och det är där som Kamala Harris och hennes make Doug Emhoff kommer att bo de kommande fyra åren. Men det dröjer dock en stund innan de flyttar in, uppger en av Harris medarbetare för CBS News.

Ska renoveras

Delar av det 128 år gamla huset ska nämligen renoveras innan vicepresidentparet flyttar in. Harris, som var senator för Kalifornien innan hennes nya jobb, har en bostad i Washington DC – men det är oklart om det är där hon kommer att bo i väntan på sitt nya hem. Hennes kontor har av säkerhetsskäl inte offentliggjort några detaljer om Harris tillfälliga boendeplaner.

Vicepresidentbostaden ligger på samma mark som den amerikanska marinens observatorium United States Naval Observatory. Tidigare i historien bodde vicepresidenterna i egna hem eller på hotell, men med åren blev säkerhetsarrangemangen kring de privata bostäderna så pass kostsamma och komplicerade att man såg behovet av att ha ett officiellt residens.

Huset byggdes 1893 men det var först 1977 som de förste vicepresidenten flyttade in: Walter Mondale. Men här har också George H.W. Bush, Dan Quayle, Al Gore, Dick Cheney, Joe Biden och Mike Pence bott.

– Det är ganska skamligt att det dröjde så lång tid innan vicepresidenterna fick en egen bostad, säger historikern Mike Purdy till The New York Times.

– Men på sätt och vis reflekterar det också hur obetydlig vicepresidentens roll ansågs vara under många år.

Sätter sin prägel

Varje vicepresident och dennes familj har bidragit till residensets utformning, enligt Purdy. George H.W. Bush byggde en löpbana och hans efterträdare Dan Quayle byggde en simbassäng som Joe Biden flera år senare uttryckte sin uppskattning för.

Vicepresident Mike Pence och hans fru Karen har anordnat många privata middagar med företagsledare och bidragsgivare, men gjorde minimala förändringar i huset. 2017 avtäckte dock Karen Pence en bikupa i trädgården.

Nu väntar många med spänning på hur Kamala Harris och Doug Emhoff kommer att sätta sin prägel på såväl ämbetet som den nya bostaden. Emhoff kommer som USA:s andre herre ta över en roll som för hans kvinnliga företrädare bland annat har inneburit att vara värdinna och sköta dekorationerna av residenset inför högtiderna.