EU om demokratin: Vi måste agera

Av: TT

Publicerad:
EU:s värderingskommissionär Vera Jourová presenterar sin handlingsplan för demokratin.
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT
EU:s värderingskommissionär Vera Jourová presenterar sin handlingsplan för demokratin.

Lagförslag om öppenhet för politisk reklam och sanktioner för den som sprider desinformation ingår när EU-kommissionen försöker agera för demokratin.

– Jag vill inte att valen ska vara en kamp mellan smutsiga metoder, konstaterar EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová på en presskonferens i Bryssel.

Bot ska rådas med hjälp av en ny handlingsplan för att stärka demokratin. Där ingår bland annat förslag nästa år med krav på öppenhet när det gäller politisk reklam på internet.

Anti-SLAPP?

I planen utlovas även framtida sanktioner mot den som sprider falska nyheter och desinformation – fast hur sägs ännu inte. Åtgärder utlovas också för att stärka media- och meddelarfriheten, bland annat genom ett löfte om att nästa år slå ner mot det som på engelska förkortas SLAPP: stämningar i syfte att tysta misshagliga röster.

Vera Jourová tar som exempel den maltesiska journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia, som sprängdes ihjäl av en bilbomb 2017.

– Hon hade 47 sådana stämningar mot sig. Problemet växer bara. Vi måste agera, säger Jourová.

"Kan sova gott"

För sent, anser dock exempelvis miljöorganisationen Greenpeace som velat se åtgärder redan nu.

Även Europafackets paraplyorganisation Etuc tycker att handlingsplanen hade kunnat vara starkare.

"De digitala nätjättarnas ägare kan sova gott i natt och veta att de inte kommer att tvingas göra någonting alltför svårt för att tackla den tsunami av desinformation som hotar att dränka den demokratiska debatten", skriver Liina Carr från Etuc i ett pressmeddelande.

Publicerad: