Theresa May försöker utnyttja Trump mot EU

Hon kommer att försöka använda sitt möte med Donald Trump för att sätta press på EU-länderna inför brexitförhandlingarna.

Men Storbritanniens Theresa May har små chanser att lyckas.

För britterna är den speciella relationen med USA viktigare än någonsin. Därför är det en fjäder i hatten för premiärminister May att vara den förste utländske ledare som Donald Trump tar emot sedan han flyttade in i Vita huset.

För Trump tjänar Mays besök främst syftet att ytterligare försöka undergräva EU, hylla brexit och visa att det är fler länder som liksom USA vänt ett nytt blad.

Det råder ingen tvekan om vem som är mest beroende av den särskilda relationen mellan de två länderna. Vem minns inte Tony Blairs svassande när han agerade knähund åt George W Bush och drog in britterna i Irakkriget, något som förstörde hans politiska eftermäle.

Den här gången är britterna i en ännu större beroendeställning. Efter brexitomröstningen är det extra viktigt för Theresa May att visa att landet har mäktiga vänner utanför EU som man kan skriva handelsavtal med.

Skrämma upp

Hon vill använda sitt besök för att skrämma upp övriga EU-länder inför de förhandlingar om ett utträde som väntar senare i år. May vill övertyga de övriga 27 att de gör bäst i att ge Storbritannien ett generöst nytt avtal för annars kanske britterna skaffar sig vänner på andra kontinenter.

Men den brittiske premiärministern har inga särskilt bra kort på handen. Visserligen kan ingen hindra henne från att diskutera ett framtida handelsavtal med Trump. Men så länge Storbritannien inte slutgiltigt lämnat EU får hon får inte ingå några handelsavtal med länder utanför unionen. Och dit är det minst två år. Minst.

Före brexitomröstningen sa dåvarande president Obama att Storbritannien skulle hamna sist i kön om de lämnande unionen. Trump har deklarerat att han tvärtemot kommer att låta britterna vara de första att få ett bilateralt handelsavtal med USA.

Vill tjäna mer

Det kan låta generöst men May kan inte vara omedveten om Trumps ovilja mot all handel där USA inte tjänar mer på utbytet än motparten. Så Trump lär knappast erbjuda Storbritannien något guldkantat handelsavtal även om han gärna ser att EU faller ihop.

"Amerika främst" gäller även gentemot en allierad som Storbritannien.

På ett personligt plan är det svårt att hitta två individer som verkar mer olika än den egocentriske, oborstade Trump och den torra prästdottern May.

Under den amerikanska valrörelsen kritiserade hon hårt Trumps kvinnosyn och planer på ett inreseförbud för muslimer. Hon är samtidigt i motsats till sin amerikanske motpart en varm anhängare av frihandel.

Visserligen kan olikheter ibland attrahera men det är svårt att se hur Trump och May skulle kunna skapa ett lika starkt personligt band och samma maktaxel som den mellan Ronald Reagan och Margaret Thatcher som ledde in världen i en ny ekonomisk era.

Våga stå upp

Däremot kan de säkert av ömsesidig nytta framföra ett spel för galleriet.

För May är besöket en svår balansgång. Inför sin hemmapublik måste hon visa att hon vågar stå upp för brittiska värderingar och mot Trumps pessimism, protektionism och anti-demokratiska tendenser.

Annars riskerar hon förlora i politisk auktoritet. Trumps hyllning av tortyr som metod för att hantera terrorister är knappast något May kan skriva under på. Det är inte många månader sedan som Storbritannien på allvar funderade på att bannlysa Trump från att besöka landet.

Nu kommer Theresa May istället att bjuda in honom till ett statsbesök i sommar där Trump redan lär ha låtit förstå att han vill tas emot med all den pompa och ståt britterna kan uppamma och helst spela golf med drottningen.

En uppfyllan av den önskan kan säkert få Trump att bli lite extra generös mot Storbritannien.