Svenska kyrkan kallade Vänstern för ”hittapådemokraterna”

Publicerad 2021-09-13

I utskicket kallades Vänstern i Svenska kyrkan för hittapådemokraterna.

Har du hört talas om hittapådemokraterna?

I så fall är chansen stor att du fått en av de 91 000 valbilagor som Svenska kyrkan i Västerås skickat ut till sina medlemmar.

Men ”hittapådemokraterna” står inte på listan inför kyrkovalet. I stället är det Vänstern i Svenska Kyrkan som fått en felaktig presentation.

– Det känns förminskande och förlöjligande av vår nomineringsgrupp, säger Cicilia Sedvall, en av ViSK:s kandidater till SVT.

Den 19 september är det kyrkoval och det går att förtidsrösta redan nu. Därför har Svenska Kyrkan i Västerås skickat ut en valbilaga till alla medlemmar i stiftet.

Där introduceras ”hittapådemokraterna”. Men gruppen existerar inte. I stället är det nominieringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) som felbetitlats.

– Det känns förminskande och förlöjligande av vår nomineringsgrupp, Cicilia Sedvall, en av ViSK:s kandidater till stifts- och kyrkofullmäktige till SVT Nyheter Västmanland.

Totalt 91 000 exemplar av valbilagan har skickats ut.

Enligt Svenska kyrkan i Västerås handlar det om ett korrekturarbete som brustit.

ViSK hävdar att även om det handlar om en ”osmaklig korrekturmiss” är felet så pass allvarligt att gruppen inte längre deltar i valet på samma villkor som övriga nomineringsgrupper.

Missade missen

ViSK fick möjlighet att se artikeln innan den gick i tryck. Även de missade att ”hittapådemokraterna” stod i rutan för kontaktuppgifter till ViSK.

Cicilia Sedvall säger till SVT att hon önskar att hon hittat korrekturmissen då.

Svenska kyrkan i Västerås beklagar det som hänt. De har åtgärdat missen i den digitala utgåvan av valbilagan och lagt ut nya länkar i alla sociala medier och på sin hemsida.

– Men det handlar också framför allt om den mänskliga faktorn, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt kommunikationschef på Svenska kyrkan i Västerås till SVT.

Följ ämnen i artikeln