Moskva signalerar samtal och styrkesamlar

Grim Berglund/TT

Martin Yngve/TT

Publicerad 2022-02-14

Signaler, om än svaga, tyder på att Ryssland är villigt till fortsatta förhandlingar med väst om Ukrainakonflikten samt att avsluta vissa militärövningar.

Ukraina utropar en enhetsdag den 16 februari, samma dag som farhågor finns om en rysk invasion, medan USA hävdar att den ryska truppnärvaron ökar vid gränsen.

I ett väl regisserat, tv-sänt samtal mellan Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov öppnades en dörr till diplomatiska samtal.

Putin frågade om det lönar sig att fortsätta de diplomatiska ansträngningarna med väst om Ukrainas framtid.

– Som ledare för utrikesdepartementet måste jag säga att det alltid finns en chans att komma överens, svarade Lavrov.

Han poängterade också möjligheten för Ryssland att enas om säkerhetsfrågor med väst trots att USA och dess allierade avvisat Rysslands krav.

Putin lyssnade noggrant till sin utrikesminister, enligt tv-bilderna.

Samtidigt meddelade försvarsminister Sergej Sjojgu att några av Rysslands militärövningar håller på att avslutas.

Väl orkestrerade framträdanden

De ryska övningar med tiotusentals soldater nära gränsen till Ukraina har eller kommer snart att avslutas. Åtminstone enligt försvarsminister Sergej Sjojgu.

”Några av dessa militärövningar håller på att avslutas, några kommer att slutföras inom en snar framtid”, uppges han ha meddelat Putin vid ett möte under måndagen.

Beskeden skulle kunna vara ett tecken på nedtrappning, samt signal om fortsatt förhandlingsvilja efter ett par dagar av intensivt retoriskt tonläge om Ukraina.

Lavrov anses inte tillhöra president Putins allra innersta krets. Inte heller försvarsminister Sjojgu tros vara bland dem som står Putin närmast. Deras väl orkestrerade framträdanden kan tyda på att Kreml söker en ny väg ut ur krisen.

Mötet mellan Lavrov och Putin genomfördes samtidigt som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz befann sig i Kiev för samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Scholz underströk åter västs hållning om att diplomati och samtal är den enda lösningen för krisen.

Amerikanska underrättelseuppgifter gjorde samtidigt gällande att Ryssland utökat sin truppnärvaro vid ukrainska gränsen under helgen, uppger försvarshögkvarteret Pentagon enligt AFP.

Uppgifterna upprepades sent på måndagskvällen av USA:s utrikesdepartement.

Ukraina begär OSSE-möte

Ukrainas president Zelenskyj utropade onsdagen den 16 februari till nationell enhetsdag. På Facebook skrev han: ”Vi har fått veta att 16 februari är dagen för en attack”.

”Vi vill ha vår frihet och är redo att strida för den. 14 000 försvarare och civila som dödats i detta krig ser på oss från himlen. Vi kommer inte att förråda minnet av dem”, fortsatte Zelenskyj.

Efter att presidentens inlägg spritts och hans ord om en invasion den 16 februari tagits som ett faktum gick hans talesperson Sergij Nykyforov ut och förtydligade att Zelenskyj bara vidareförmedlade vad han hört andra säga.

”Presidenten syftade på ett datum som spridits i medierna”, säger Nykyforov i ett uttalande till NBC News.

Ukraina uppgav tidigare på måndagen att man begärt ett möte med Ryssland och andra medlemmar i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) om den ökande spänningen vid gränsen.

Utrikesminister Dmytro Kuleba sade att anledningen är att Ryssland ignorerat formella förfrågningar om de ryska trupperna vid gränsen.