Glädjebeskedet: Sol och värme nästan överallt

Publicerad 2022-04-17

Ett högtryck från väst har parkerat sig över Skandinavien och skänker vackert väder över så gott som hela Sverige.

Om du inte har plockat fram grillen än är detta veckan du ska göra det.

– Man kan sammanfatta veckans väder med orden högtryck och vårvärme, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Det fina vädret har bestämt sig för att stanna även efter påsk och under den kommande veckan kan du förvänta dig sol i stora delar av landet.

– Det blir högtrycksbetonat och ganska torrt väder. Högtrycket har vuxit in väster ifrån och kommer att parkera sig över Skandinavien i veckan. Temperaturen börjar stiga en del som vi redan har märkt i helgen, säger Emma Härenstam.

Under måndagen, annandag påsk, kommer temperaturen att befinna sig runt 15 grader i Götaland och Svealand.

– Temperaturen kommer att kunna stiga till 17 grader som mest och det kommer att vara svaga vindar. Varmast blir det i östra Götaland och Svealand. Men även en bit upp mot södra Norrlandskusten kan det bli ganska varmt.

Det blir gött i veckan. Sol och högtryck väntar.

Då blir det skurar

I fjällen kommer temperaturen att ligga omkring fem grader under måndagen. I nordligaste Norrland kan det finnas risk för regnskurar.

Även under tisdagen fortsätter termometern att visa cirka 15 grader i landets södra halva och runt fem grader i fjälltrakten.

Men framåt mitten av veckan kommer temperaturen att svalna något.

– På onsdag är det fortfarande mest sol men lite mer moln i Götaland och Svealand än tidigare. Under torsdagen kan man räkna med lite skurar i de här trakterna medan det är soligt i Norrland.

Här kan det bli 15 grader även i helgen

Till helgen kommer det fortfarande att finnas chans till sol i de flesta delarna av landet även om det blir ett något svalare och ostadigare väder.

– Temperaturen kommer att sjunka några grader under torsdag och fredag. Den lär vara nere på ungefär tio grader. Men det finns chans på upp mot 15 grader i söder.

Gällande veckan därpå, vilket är Valborgsveckan, är prognosen än så länge osäker.

– Vi vet inte riktigt hur det blir då. Men nu väntar torrt och soligt väder.

Följ ämnen i artikeln