Privata rymdresenärerna tillbaka på jorden

TT-AFP

Publicerad 2022-04-25

Mark Pathy, Larry Connor, Michael López-Alegría och Eytan Stibbe i Dragon-kapseln i samband med uppskjutet från Cape Canaveral i Florida den 8 april. Arkivbild.

Efter drygt två veckors rymdäventyr har de första privata rymdresenärerna landat på jorden igen. Rymdkapseln slog ned i havet klockan 19.06, svensk tid.

Rymdfararna har besökt Internationella rymdstationen, ISS, i den första helt privata rymdresan.

Direktsändningen av landningen visade hur kapseln av typen Dragon stilla dalade ned mot vattnet, bromsad av fyra fallskärmar.

Äventyret är betalt av Axiom Space, som har skickat upp en Space X-raket med den amerikansk-mexikanske före detta Nasa-astronauten Michael López-Alegría som kapten.

Med på resan var den amerikanske fastighetsentreprenören Larry Connor, den kanadensiske affärsmannen Mark Pathy och den israeliske tidigare stridspiloten Eytan Stibbe.

Tanken med resan har enligt Axiom inte varit semester utan att forska på bland annat åldrande i rymden och experiment med stamceller.

Sällskapet lämnade rymdstationen under natten till måndagen svensk tid och landade i havet utanför Floridas kust strax efter klockan 13, lokal tid.

De fyra männen skulle egentligen bara ha tillbringat åtta nätter på ISS, men dåligt väder på jorden tvingade dem att skjuta upp hemresan.

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har redan gett grönt ljus till en andra resa.