50-årig karateman sparkade björn i ansiktet

TT-AFP

Uppdaterad 2024-04-26 | Publicerad 2024-04-25

Två helt andra brunbjörnar, i tyska Stuer 2023.

Björnattacker blir allt vanligare i Japan. Myndigheterna varnar nu för nyvakna, hungriga björnar på dåligt humör.

Men två av dem valde helt fel person att bråka med i japanska Nayoro på torsdagen.

50-årige Masato Fukuda var på väg för att titta på ett vattenfall i den bergiga regionen på ön Hokkaido när han plötsligt såg två brunbjörnar genom lövverket. Strax därefter gick den ena björnen till attack.

– Jag tänkte att jag måste agera, annars dödas jag, säger Fukuda till lokala medier.

Oturligt nog för björnen var dess motståndare tränad i kampsporten karate. 50-åringen sparkade till djuret i ansiktet – två gånger. I rörelsen ådrog han sig lättare skador genom att vricka till sitt ben, men motattacken skrämde iväg björnarna som lunkade i väg genom skogen.

Bägge björnarna mätte runt 1,5 meter, enligt lokala medier.

Björnattacker har blivit allt vanligare i Japan. I fjol anfölls rekordmånga människor av björnar i Japan: 219 stycken. Sex av fallen hade dödlig utgång, skriver South China Morning Post (SCMP). Enligt experter grundar sig ökningen i att djuren får allt svårare att hitta föda i sina naturliga habitat, vilket i sin tur delvis beror på klimatförändringar.

På torsdagen uppmanade japanska myndigheter vandrare, jordbrukare och andra att vara på sin vakt i skog och mark, då björnarna börjat komma ur sina iden – hungriga och på dåligt humör, enligt SCMP.