Aida plågades till döds – nu döms sambon till 17 års fängelse

Publicerad 2023-08-25

Aida var empatisk och finurlig, intelligent och öppen.

Men Aida fick aldrig fylla 30 år.

Nu döms hennes sambo Taylan Ceylan till 17 års fängelse för mordet.

– Jag tror att hjärtat kan brista av sorg. Jag tror att mitt gjort det, säger Aidas mamma Parvin.

Det tog fyra timmar för Aida att dö.

Fyra timmar av tortyr där hennes 35-årige sambo omväxlande ströp, kvävde och knivhotade henne.

Bakbunden i sängen i studentrummet i Kristianstad plågades Aida tills hennes kropp gav upp och hon avled av syrebrist.

Efter att Aida inte längre andades cyklade sambon till en bensinmack och köpte cigaretter innan han anmälde sig själv till polisen.

Aida dödades i ett studentrum i Kristianstad natten mellan den 8 och 9 december 2022.

Taylan Ceylan själv har erkänt att han dödade Aida men förnekat att han hade uppsåt. Han säger att han var i en psykos natten den 9 december ifjol. Att han trodde att han på något sätt var med i en version av filmen ”Hunger games”, där antingen han eller Aida var tvungen att dödas eller döda.

Taylan Ceylan, 35, döms till 17 års fängelse för mordet på Aida.

Blir inte livstid

En rättspsykiatrisk undersökning av Taylan Ceylan visar att han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet men inte i dag – vilket innebär att det inte finns några hinder för att döma honom till fängelse.

Ett utlåtande som även Rättsliga rådet instämt i.

Kristianstad tingsrätt håller med och dömer 35-åringen till fängelse. De menar att Taylan Ceylan under ett utdraget förlopp upprepade gånger med stor brutalitet utövat dödligt strypvåld mot Aida och att gärningen som helhet präglats av särskild hänsynslöshet.

”Hon har orsakats allvarliga skador och måste ha känt svår smärta.”

Trots det döms han inte till livstid. Tingsrätten skriver att det faktum att han vid tillfället led vid en drogutlöst psykos är en förmildrande omständighet:

”Även om Taylan Ceylan tidigare har fått paranoida tankar vid drogintag, kan detta enligt tingsrätten inte ligga till grund för slutsatsen att han före gärningen hade att räkna med att han vid drogutlösta paranoida vanföreställningar kunde komma att använda brutalt och dödligt våld mot en annan person. Taylan Ceylans psykiska tillstånd ska därmed beaktas vid bedömningen av gärningens straffvärde. Med hänsyn till detta uppgår straffvärdet, trots de försvårande omständigheterna, inte till livstids fängelse.”

När Aida hade slutat andas cyklade 35-åringen till en mack för att köpa cigaretter innan han anmälde sig själv till polisen.

”Tänker på det liv hon inte kommer få leva”

Aida, som studerade till mjukvaruutvecklare, träffade Taylan Ceylan bara månader innan hon mördades. De blev snabbt kära, men det har funnits uppgifter i utredningen som visat att Aida förändrades en tid innan mordet, blev mer tystlåten och drog sig undan.

Det finns även tecken på att Taylan Ceylan på slutet blev kontrollerande och aggressiv mot Aida.

Aidas familj och vänner har tidigare beskrivit henne som empatisk och finurlig, rakt på sak utan tålamod för meningslöst kallprat, intelligent och aldrig dömande, men som kanske hade ett för stort hjärta för sitt eget bästa.

– Jag tror att hjärtat kan brista av sorg. Jag tror att mitt gjort det. Jag tänker på det liv Aida aldrig kommer få leva, barnbarnen jag inte kommer få, att vi inte kommer få bli gamla tillsammans, har Aidas mamma Parvin tidigare sagt.

Många kvinnor dödas i sitt hem

För familjen har det även varit extra jobbigt att veta hur länge Aida behövde lida den natten.

– Jag är kvar i de fyra timmarna nu. Vad har hänt, hur har han gjort, hur kände Aida? Det är så kallblodigt, det är så omänskligt, säger Parvin.

Familjen beskriver Aida som en person med ett stort hjärta, som älskade djur och som aldrig dömde en människa för det yttre. ”Det spelade ingen roll om du var hemlös eller rik, hon brydde sig om alla”, säger hennes mamma.

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor, räknar varje kvinna som dödats av en man hon en gång älskade. Mellan åren åren 2000–2022 har 351 dödats.

Granskningen visar även att den vanligaste platsen där en kvinna dödas är hemmet.

Och av de rum i hemmet där kvinnor dödas, sker det precis som i fallet med Aida, oftast i sovrummet, en plats där man borde få känna sig som tryggast.

Aida begravdes på Östra kyrkogården i Göteborg den 12 januari i år. 

Aida och bästa vännen Lisa. De kallade varandra för ”själssystrar”.  ”Hon var som en liten fågel, stark och sällsynt men också lätt att utnyttja för att hon var så godhjärtad”, säger Lisa.