L kommer inte rösta emot Jomshof: Borde besinna sig

Publicerad 2023-08-16

Oppositionen har krävt en omröstning om Richard Jomshof (SD) ordförandeskap i justitieutskottet.

Men Liberalerna kommer inte att rösta emot honom, enligt Johan Pehrson.

– Jag uppmanar honom att besinna sig och bete sig som en vuxen i rummet, säger partiledaren till Aftonbladet.

Liberalernas partiledare gav beskedet vid 11-tiden.

– Det finns en praxis i riksdagen att man inte byter ut utskottsordförande eller vice under mandatperioden och det tycker jag är lämpligt, säger Pehrson.

Frågan om Jomshofs förtroende som ordförande väcktes i måndags. Då meddelade S, V, MP och C att man kommer att kräva en omröstning om honom vid justitieutskottets sammanträde den 31 augusti.

Bakgrunden är uttalanden som Jomshof gjort med anledning av koranbränningarna. Bland annat har han sagt att man bör bränna fler koraner och kallat profeten Muhammed för slavdrivare och massmördare.

L-toppar har krävt Jomshofs avgång

Flera liberaler har velat se att partiet samla partiet mot Richard Jomshof och krävt SD-toppens avgång.

– Vi har en pågående diskussion hela tiden i vår riksdagsgrupp som hanterar alla såna här frågor och det finns ett brett stöd för att man inte ska ändra en 50-årig praxis i Sveriges riksdag.

Johan Pehrson beskriver Jomshofs uttalanden som ”djupt olämpliga”. Han har kontaktat Jimmie Åkesson gällande Jomshofs uttalanden.

Vad tycker du att han ska göra?

– Jag tycker att han ska säkerställa att inte fler djupt olämpliga uttalanden produceras, säger han.

”Bidrar inte till något gott för Sverige”

Pehrson säger att han ännu inte fått något svar från Jimmie Åkesson men att de kommer att ses öga mot öga snart och då diskutera frågan.

Vad är det som är olämpligt med Jomshofs uttalande?

– I ett svårt säkerhetspolitisk läge där vi har dagliga diskussioner om läget och vi har sett att utländska beskickningar attackeras. Då måste man göra allt för att säkra Sverige om man älskar Sverige. Det tycker jag inte att man gör med såna uttalanden.

Kan de här uttalandena vara farliga för Sverige?

– Det är i alla fall inget som bidrar till något gott för Sverige i detta läge.

Johan Pehrson vill inte uttala sig om huruvida Jomshof kan sitta kvar framöver ifall han fortsätter med liknande uttalanden.

– Jag uppmanar honom att besinna sig och bete sig som en vuxen i rummet.

Aftonbladet har sökt Jimmie Åkesson. SD:s pressavdelning meddelar att han inte är tillänglig för intervju eller kommentar innan helgen då han ska hålla ett sommartal.