Statsvetare om Stenevi: "Inte optimalt"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-01-18

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola. Arkivbild.

Märta Stenevis sjukbesked kommer efter en stormig tid för partiet.

Ändå borde Miljöpartiet kunna klara situationen ganska bra, anser statsvetaren Jenny Madestam.

– Men det är klart att det inte är optimalt, säger hon.

Miljöpartiet har haft en tuff period både i opinionen och internt, konstaterar Jenny Madestam, som är statsvetare vid Södertörns högskola och bland annat forskat om politiskt ledarskap.

Utöver det oerhört jämna språkrörsvalet, där Daniel Helldén med bara en rösts marginal valdes, har Märta Stenevi varit hårt kritiserad.

– Man kan konstatera att hon fick väldigt mycket kritik i höstas. Det kan delvis hänga ihop med att partiet har det ganska knackigt och att konflikter då kommer upp till ytan, säger Jenny Madestam.

– Men beskrivningen av hennes ledarskap ligger också ganska nära stereotypen för vad kvinnor kan råka ut för i en maktposition. Uppenbarligen har det varit ännu tuffare än vad vi sett utåt.

”Mer ansvar”

Att Märta Stenevi nu är sjuk kommer att innebära mer ansvar och utrymme för Daniel Helldén. På lite längre sikt behöver det dock inte betyda så mycket för Miljöpartiet, bedömer Jenny Madestam.

– Det optimala hade ju varit om de fick tid att jobba ihop sig och bli ett team. Det är viktigt för att ett delat ledarskap ska fungera, säger hon.

– Men egentligen borde det här inte betyda så mycket. Det hade kanske varit värre om det var Märta Stenevi som var det nya språkröret, men nu har hon ändå varit med ett bra tag.

SD-exempel

Det är inte heller första gången en partiledare är borta på grund av sjukdom, poängterar Jenny Madestam. Jimmy Åkesson var sjukskriven några månader 2014–2015, men kom tillbaka och är partiledare fortfarande.

– Vi har ju varit med om det förut. Det upplevdes kanske anmärkningsvärt då, men det funkade ju. Sverigedemokraterna gick inte under för det, säger hon.

Följ ämnen i artikeln