Åklagaren bekräftar: Kvinnan i frysen är identifierad

Publicerad 2023-04-27

Kvinnan som hittades död i en frys i Värmland har identifierats.

Det bekräftar åklagaren.

– Det är den kvinnan vi trodde att den var, den som var sammanboende med den misstänkte, säger åklagaren Linda Karlsson.

I mars hittades en kvinna död i en frysbox i Värmland. Åklagaren misstänker att hon kan ha legat där i över fyra år.

Sedan i mars har en norsk 56-årig man suttit häktad, misstänkt för grovt brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott. Han är också skäligen misstänkt för mord, men inte häktad för det brottet.

Polis och åklagare har hela tiden utgått från att kvinnan som hittades död var den häktade mannens sambo.

Nu har man säkrat kvinnans identitet, något som NWT var först med att rapportera om.

– Det innebär att vi vet vem kvinnan är. I övrigt innebär det att vi kan få del av utredningsmaterial som vi inte kunde få när identiteten var helst fastställd, säger åklagaren Linda Karlsson till Aftonbladet.

Även kvinnan var norsk medborgare.

Mannens gård som spärrades av.

”Omfattande utredning”

Under fredagen kommer åklagaren Linda Karlsson begära förlängd åtalstid för mannen i ytterligare två veckor.

– Utredningen pågår, men vi har en del utredningsåtgärder kvar.

När det kan bli åtal kan hon ännu inte svara på.

– Troligtvis kommer vi att begära mer tid efter de här två veckorna. Sen behöver försvaret tid på sig att gå igenom utredningen. Den är ganska omfattande och det kommer att ta tid.

Åklagaren säger att hon har en ”hyfsat klar bild” av vad som hänt.

Häktade mannen tillsammans med kvinnan som hittades i en frys. Bilden är tagen i samband med en sommarfest för flera år sedan.

Genomgår stor psykiatrisk undersökning

Den misstänkte 56-årige mannen har erkänt de brotten han sitter häktad för, men han nekar till mord. Enligt mannens advokat har han ”utvecklat erkännandet med en berättelse om hur det enligt honom har gått till”.

Mannen genomgår just nu en omfattande undersökning som ska fastställa om han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gravfridsbrottet.

Han har tidigare genomgått en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Där framkom att han missbrukat alkohol under lång tid, och att det ”funnits flera tillfällen då han fört samtal med sin avlidna sambo som då befann sig i frysboxen”, enligt handlingar från Kriminalvården.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det när mannen vårdades på sjukhus som han plötsligt berättade att hans sambo var död och låg i en frysbox i deras hus.

Några år tidigare hade hon anmälts försvunnen av sina släktingar.

Följ ämnen i artikeln