MP vill behålla två språkrör

Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 2023-09-15 | Publicerad 2023-09-04

Nuvarande språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

Det var jämnt, men Miljöpartiets rådgivande omröstning om språkrörsmodellen slutade med att ombuden vill behålla två språkrör.

Nu går jakten på ett nytt språkrör efter Per Bolund in i en ny fas.

265 ombud kunde rösta i den rådgivande omröstningen om Miljöpartiet ska behålla sin nuvarande modell med två språkrör eller gå över till bara ett språkrör.

Resultatet blev 136-114 med vinst för de som vill behålla två språkrör.

Det var alltså jämnt, men för att ändra modell krävs minst två tredjedelars majoritet, det vill säga 177 röster om alla 265 ombud röstar.

Och det är samma ombud som kommer att rösta på MP:s kongress i Örebro den 17-19 november.

Så det är ett rejält besked om vartåt det lutar.

”Allt kan hända”

– Allt kan hända på en miljöpartistisk kongress, men det ser inte jätteljust ut, säger Leon McManus, ett av två språkrör i Grön Ungdom.

Förbundet har tillsammans med Gröna studenter och flera tunga företrädare som tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt och ex-miljöministern Karolina Skog varit pådrivande för att gå över till ett språkrör.

De menar att dagens modell hindrar MP, som pendlar runt fyraprocentsstrecket, från att nå ut.

– Vi står fast vid att vi tror att partiet behöver den här förändringen. Vi kommer att fortsätta driva det här på nästa kongress, och nästa efter det om det behövs, säger Leon McManus.

Trots besvikelsen, är han ändå nöjd att så många röstade för en förändring.

– Det är en så djuprotad modell i partiet, så att det ens kommer så här nära, tycker jag är otroligt.

Han har inte helt gett upp om att siffrorna skulle kunna svänga inför kongressen i november, men det ser som sagt svårt ut.

Jakt på nytt språkrör

Nuvarande språkröret Per Bolund har meddelat att han kommer att sluta. Jakten på en ersättare pågår och många har anmält intresse, däribland EU-parlamentarikern Pär Holmgren, riksdagsledamoten Daniel Helldén, polisen Martin Marmgren och kommunalrådet Magnus P Wåhlin.

Med omröstningsresultatet i ryggen kan valberedningen nu koncentrera sig på att hitta en ersättare till Bolund. Inte att vaska fram förslag på enbart ett språkrör som ska leda partiet.

Nästa vecka påbörjar valberedningen det arbete som kallas den öppna processen. Den kommer att bestå av utfrågningar av alla kandidater. Utfrågningarna är dock enbart öppna för medlemmar, inte för media eller andra intresserade.

Senast fyra veckor före kongressen ska valberedningen utse en kandidat att efterträda Bolund. Det andra språkröret Märta Stenevi har meddelat att hon fortsätter och ännu har inga motkandidater dykt upp.

Följ ämnen i artikeln