Professorn: Svinpesten kan bli dödsstöten för svenska grisbönder

Publicerad 2023-09-08

Den afrikanska svinpesten kan vara här för att stanna.

På sikt kan det bli dödsstöten för svenska bönder med utegrisar.

– Är det redan utbrett riskerar det att slå ut svensk grisproduktion, säger Susanna Stenberg Lewerin som är professor på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och epizootolog.

Än så länge har bara ett fall av den afrikanska svinpesten konstaterats.

Men fler vildsvin befaras vara smittade och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu infört hårda restriktioner och helt spärrat av ett stort område i Västmanland under tiden som det hela ska utredas närmare.

Hur smittan plötsligt dykt upp i ett skogsområde i mitten av Sverige är ännu oklart. Enligt Susanna Stenberg Lewerin, professor i epizootologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer smittan förmodligen från människor.

– Människor kan ha tagit med sig eller lämnat fläskprodukter i naturen eller i en soptunna eller så. Det finns en massa möjligheter, folk reser ju mycket och tar med sig saker. Men är det är olyckliga sammanträffanden som ska följa en kedja för att det ska kunna ske, säger hon.

Har funnits länge

Svinpesten har funnits länge i andra länder.

När den dök upp i Tjeckien för några år sedan försökte man i ett tidigt skede få ner smittspridningen – och lyckades. Men efter ett tag dök den upp igen. Sedan dess har den varit svår att göra sig av med, förklarar Susanna Stenberg Lewerin.

– Som det ser ut i övriga Europa har den satt sig i populationen. Ännu vet vi inte om det här första fallet som konstaterats i Sverige verkligen är det första, eller om det redan är utbrett.

Smågrisar.

– Är det redan utbrett så kommer vi nog få leva med den och ha ökat smittskydd mot tamgrisbosättningar. Det kommer inte gå att ha tamgrisar ute, smittan kommer alltid lura runt hörnet överallt där vildsvin finns, säger hon.

Kan bli dödsstöten för grisbönder

Susanna Sternberg Lewerin.

Hon är oroad, precis som många bönder, eftersom hon anser att svensk grisproduktion är bra jämfört med andra länders.

– Det här är ett jättestort problem, jag är otroligt orolig. Även om vi som jobbar med sånt här har väntat på att det här ska ske, så blir jag ledsen. Jag trodde vi skulle klara oss längre, säger Susanna Stenberg Lewerin.

Om svinpesten redan är utbredd kan Sverige tvingas köpa in griskött och fläsk från andra länder.

– Det är ju tråkigt om vi inte kan fortsätta produceras griskött och behöva köpa det någon annanstans ifrån. Det riskerar att slå ut svensk grisproduktion på sikt. Många bönder går på knäna redan, detta kan bli dödsstöten.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg, menar Susanna Stenberg Lewerin, att den afrikanska svinpesten inte smittar människor eller andra djur, men att kött från sjuka djur används inte.

– Även om det är utbrett kommer det inte vara stillestånd för evigt, det kommer bli bättre sen om vi hjälps vi åt nu, säger hon.