Ministerns svar efter forskarkritiken: ”Fel fokus”

Publicerad 2023-06-16

Regeringen har fått kritik för att man inte bjudit in varken forskare eller unga i paneler till det stora klimatmötet som hölls på fredagen.

Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) slår ifrån sig kritiken.

– Det är lätt att fästa blicken vid formen och exakt vilka som är här. Det tycker jag är fel fokus, säger hon.

Fredagens klimatmöte som hölls på inbjudan av regeringen drog till sig demonstranter utanför hotellbyggnaden där mötesdeltagarna träffades för samtal.

Innanför väggarna gick det lugnt till, där näringslivstoppar, PR-personer och politiker minglade och samtalade. Regeringens planering innehöll däremot varken unga eller forskare i panelerna som stod på scenen under mötet. Det har bland andra Naturskyddsföreningen varit mycket kritiska mot.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari pekar på att forskare var på plats på regeringens klimatmöte.

Kritiken biter dock inte på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som pekar på att forskare var på plats på mötet – även om de inte var inbjudna i panelerna.

– Jag tycker att det var tydligt när man lyssnade efter panelsamtalen. Det var jättemånga som ställde frågor från Chalmers, olika professorer från olika universitet och forskningsinstanser. De är ju här. Man kan kolla på regeringens hemsida vilka som var inbjudna och vilka som var här, säger statsrådet.

– Men fokus på panelerna var att fråga de som släpper ut om hur det går, varför det inte går snabbare, vad som står i vägen och hur vi kan se till att det går snabbare. Och det tycker jag var ett bra fokus som också blev ändamålsenligt.

”Vi behöver öka takten”

Romina Pourmokhtari anser att kritiken riktar bort fokus från huvudämnet för klimatmötet, som var att samtala med näringslivet om hur företag kan minska sina utsläpp i enlighet med internationella klimatmål.

Demonstranter utanför klimatmötet under fredagen.

– Det är lätt att fästa blicken vid formen och exakt vilka som är här. Det tycker jag är fel fokus. Vad är det Sverige behöver just nu? Sverige behöver öka takten i den omställning vår industri genomgår så att vi inte bara ställer om Sverige utan även världen som den exportnation vi är. Det är där vi vill att klimatdebatten är just nu och det är därför vår fokus låg där.

Demonstranterna på plats utgjordes bland annat av aktivistgrupperna Fridays for Future och Extinction rebellion. För den senare är civil olydnad en central del i aktivistarbetet. Extinction rebellion förespråkar bland annat ockupationer och har bland annat blockerat gator i centrala Stockholm som har hindrat trafik från att komma fram.

”Får fråga Säpo vad de tycker”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger att hon inte har träffat Extinction rebellion, men att hon följer vad rörelsen skriver på nätet. Hon har en princip om att inte träffa organisationer som sysslar med civil olydnad och kommer därmed inte heller att träffa organisationen.

– De som väljer att exempelvis nyttja civil olydnad för att få gehör för sina frågor, de blir det inte lämpligt för regeringen att sitta i samma rum och ha samtal med.

Flera fontäner runt om i Stockholm fick färgat vatten i samband med mötet.

På frågan om klimat- och miljöministern kan tänka sig att träffa demonstranterna utanför klimatmötet, som bland annat utgörs av just Extinction rebellion, hänvisar statsrådet till att det kan vara en säkerhetsfråga.

– Jag får fråga Säpo vad de tycker. Är de okej med det så skulle jag jättegärna ställa mig och prata med dem.

– Det är en princip för mig att antingen agerar man parlamentariskt eller utomparlamentariskt. Man kan inte ha både och. Jag vill inte utsätta statsministern för att han ska få en tårta i ansiktet när vi ska försöka lösa den här krisen. Då skapas polarisering och slitningar.