Snart vintertid igen

Uppdaterad 2023-03-14 | Publicerad 2022-10-29

Ställ om klockan till vintertid.

Natten mellan lördag och söndag, 29-30 oktober, är det dags att ställa om klockorna till vintertid igen – och det lär inte bli sista gången, trots att många önskar det. Och hur var det nu, skulle klockan ställas fram eller bak?

Många av våra klockor ställer ju om sig själva numera. Men vägguret, ugnens inbyggda klocka och en del andra inbyggda klockor behöver ställas om manuellt.

Minnesregeln är att ställa fram klockan en timme när man ställer fram utemöblerna, på våren. Och ställa tillbaka klockan när man ställer tillbaka utemöblerna. Så kom ihåg att ställa tillbaka klockan en timme natten mellan lördag och söndag, 29–30 oktober.

I dag sköter de flesta klockorna det själva, men det brukar alltid finnas något väggur eller ugnsklocka som behöver ställas om manuellt.

Vintertid = normaltid

Tidsomställningen hade från början syftet att spara energi, och därmed olja, under första världskriget, fler ljusa timmar på dygnet skulle innebära färre tända lampor. Sverige hakade på redan då, men fick sommartid som ett fast inslag först 1980, precis som de flesta andra europeiska länder. I dag har de 27 EU-länderna en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten.

Evig sommartid?

Men inom EU finns nu många som vill sluta ställa om klockorna två gånger om året och EU har påbörjat en politisk process för att permanenta antingen sommartiden eller vintertiden. Det fanns till och med en deadline. Våren 2021 skulle ha varit sista gången vi ställde om klockan – men EU:s medlemsländer kunde inte enas.

Än har vi inte hört det sista om detta.

Följ ämnen i artikeln