Hemlig rumsavlyssning tidigareläggs

TT

Publicerad 2024-02-16

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill tidigarelägga förslaget som ska ge polisen möjlighet till hemlig rumsavlyssning. Arkivbild.

Regeringen och SD vill skynda på lagändringen som ska ge polisen möjlighet till hemlig rumsavlyssning.

Det skriver justitieminister Gunnar Strömmer på DN Debatt.

Redan i juli vill regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna att lagändringen ska träda ikraft, vilket är ett halvår tidigare än vad som var planerat.

Förslaget ger polisen och åklagare möjlighet till bland annat preventiv hemlig rumsavlyssning och husrannsakan, vilket enligt Strömmer och hans medförfattare från SD, KD och L skulle utöka möjligheterna att förhindra och förebygga grova brott.

Ytterligare en reform regeringen och SD vill genomföra skulle ge polisen verktyg till att inhämta uppgifter om elektronisk information, som till exempel kan innebära att undersöka var en viss telefon har befunnit sig.

Under torsdagen gav Lagrådet grönt ljus till regeringen och SD:s förslag om visitationszoner. Lagändringen, som innebär att polisen rätt att besluta om visitation utan brottsmisstanke i tillfälliga zoner i ett område, ska vara på plats den 28 mars.