Shamsediin: När man går in på lagret slutar man vara människa

Anställda slår larm om situationen på Zalandos jätteanläggning i Kungsängen

Uppdaterad 2023-07-19 | Publicerad 2023-07-17

De packar dina klädbeställningar och tar hand om dina returer – och de håller på att gå under av stress.

Medarbetare på klädjätten Zalandos lager vittnar om orimlig arbetsbelastning, trakasserier från chefer och ständig övervakning.

– Det är väldigt mycket hemskt som händer därinne, säger Shamsediin, 33.

Anläggningen i Brunna nordväst om Stockholm är stor som sju fotbollsplaner och sysselsätter omkring 500 fasta medarbetare. Härifrån skickas skor, kläder och accessoarer till kunder i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Har du någon gång köpt ett plagg från Zalando är chansen stor att det kom via denna gigantiska hubb.

33-årige Shamsediin hoppas att ditt senaste köp blir ditt sista.

– Om folk visste hur de som jobbar på lagret har det så skulle de nog inte handla där, säger han.

Depån drivs av företaget Ceva Logistics. På sin hemsida lyfter bolaget fram att det finns ”avancerad automationsteknik” som ”kompletterar medarbetarnas manuella arbete”.

Men många av dem som jobbar på lagret upplever det som att de själva vore robotar.

– Det är som att man slutar vara människa när man går in dit. Cheferna ser inte dig som person, utan de ser bara vad du presterar. Och de är aldrig nöjda. De vill alltid att du ska jobba hårdare och plocka grejer snabbare.

 ”Cheferna ser inte dig som person, utan de ser bara vad du presterar”, säger Shamsediin.

”Kom på sätt att bestraffa mig”

Aftonbladet har varit i kontakt med ett stort antal nuvarande och tidigare anställda på lagret. De beskriver arbetsdagar där deras minsta steg övervakas, där de blir tillsagda om de pratar med en kollega och där de tvingas stå ut med trakasserier från chefer.

Flera av medarbetarna vågar inte träda fram med namn, av rädsla för att bli bestraffade. En av dem är 34-årige Yohannes.

Han krävde svar efter att en arbetskamrat kollapsat under ett möte på chefernas kontor. Men han fick aldrig veta vad som hänt. I stället upplever Yohannes att han blev isolerad och utsatt för extra hård granskning.

– De kom på olika sätt att bestraffa mig för att jag ställde frågor.

Shamsediin vill framträda öppet. Han har inte så mycket att förlora – han har redan fått sparken.

En annan tidigare anställd som vill vara anonym kallar vi för Esaias. Han uppger att många på lagret står ut med nästan vad som helst eftersom ett fast jobb är avgörande för att få permanent uppehållstillstånd.

– Om någon säger åt dem att slicka golvet så slickar de golvet, säger han.

Men Shamsediin vill framträda öppet. Han har inte så mycket att förlora, eftersom han redan har fått sparken.

– I början trivdes jag bra och hade planer på att försöka bli teamleadare. Men sen blev allt bara sämre och sämre.

– Alla ska ha rätt att ta fem minuters paus varje timme. Men så fort man sträckte på sig eller tog lite vatten så var någon chef där och undrade varför man inte jobbade. De tog också bort alla bänkar så vi hade ingenstans att sitta ner och vila.

Gick inte att nå när sonen blev sjuk

När de kommer till jobbet måste personalen på lagret passera genom en metalldetektor. Mobiltelefoner och annan elektronik får inte tas med in.

Det gör att det är ont om bilder inifrån lokalerna. När Aftonbladet ber om en rundvisning får vi kalla handen.

Det enorma lagret norr om Stockholm.

För Shamsediin ledde detta till att hans fru inte kunde nå honom när deras lilla son behövde åka till sjukhus akut.

– Han var allvarligt sjuk en tid. Jag bad arbetsledarna om att få ha telefonen med mig, men de sa nej. De gav mig i stället ett nummer till en telefon som de lovade att svara i.

– När hon ringde så var det ingen som lyfte luren. Min fru fick ta hjälp av en annan för att komma till sjukhuset.

Efter den händelsen började Shamsediin allt oftare kritisera arbetsmiljön öppet. Han menar att det gjorde honom till ett problem i chefernas ögon.

– De isolerade mig. Det fanns en förpackningsmaskin som lät väldigt mycket. Normalt jobbar man bara där i fyra timmar åt gången, men jag fick stå vid den maskinen hela arbetspasset.

Shamsediin tog kontakt med sitt fackförbund, SAC Syndikalisterna. Då förvärrades situationen ännu mer.

I maj blev han uppsagd med hänvisning till att han inte nådde de angivna målen.

– Men jag hade räknat själv och jag höll ett högre tempo än vad som krävdes. De ville ha bort mig för att jag inte höll tyst.

John Nordmark är jurist på SAC. Enligt honom är Shamsediin inte ensam om att bli bestraffad efter att ha kontaktat facket.

– Vi ser en systematik här. Företaget plockar medvetet bort människor som anses vara tongivande eller problematiska på andra sätt.

Ceva Logistics förnekar anklagelserna.

”Vi respekterar fullt ut våra medarbetares föreningsrätt. Vår syn är att den svenska modellen fungerar väl”, skriver den ansvariga chefen Fredrik Gemfors i ett mejl till Aftonbladet.

”Vi är stolta över vår arbetsplats och vi har både höga ambitioner och standards för vårt lager och vår arbetsmiljö. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och en förutsättning för att vi ska ha en bra verksamhet.”

Transport: Har en fungerande relation

Företaget har ett kollektivavtal som ingåtts med facket Transport. Förbundet har avböjt intervju med hänvisning till att det råder semestertider.

Efter publicering hör Sirin Celik, tillförordnad pressekreterare på Transport, av sig på mejl:

”Transport varken kan eller vill kommentera vad enskilda syndikalister gör på sin arbetsplats. Vi arbetar inom ramen för den svenska modellen”.

Celik beskriver förbundets relation till Zalando som fungerande:

”Vi har regelbundna samverkansmöten med särskild fokus på arbetsmiljö. Det finns fem skyddsombud på arbetsplatsen och vi genomför regelbundna träffar, arbetsplatsbesök och utbildningar för de anställda. De problem vi påtalar under våra möten på arbetsplatsen upplever vi att företaget lyssnar på och är villiga att samverka kring för att förbättra arbetsmiljön för de anställda”.

Här svarar ledningen för lagret på kritiken.

Shamsediins kontakt med facket förvärrade hans situation på jobbet.