Kritik mot Ulf Kristerssons bilutspel: ”Blåkopia av MP”

Publicerad 2023-06-23

MP-toppen Daniel Helldén skrämde bort moderata väljare i Stockholm, enligt en ny analys.

Nu kommer intern kritik mot att Ulf Kristersson vill kopiera Helldéns politik genom att begränsa biltrafiken i storstaden.

– Vill han att vi ska bli en blåkopia av Miljöpartiet är han inne på en farlig väg. Det finns inget stöd för detta i partiet, säger en M-källa.

Statsminister Ulf Kristersson vill ha fler cykelvägar och gågator och begränsa biltrafiken i storstäderna.

I en intervju med Expressen säger han att Moderaterna inspirerats av tyska München, där man gjort trafikleder till gågator.

– Elektrifiering kommer att lösa en del problem. Men det löser inte det faktum att staden är för mycket gjord för bilar, säger han till tidningen.

Utspelet är enligt en M-källa ett sätt för den moderata partiledaren att försöka vinna tillbaka storstadsväljare. Men det är enligt källan inte förankrat i partiet och kommer heller inte att vara populärt utanför storstäderna.

– Det finns inte stöd för detta. Ulf Kristerssons strategi kommer innebära att vi förlorar väljare på landsbygden och det var de väljarna som gjorde att vi vann valet, säger källan.

Daniel Helldén (MP).

Väljare flydde på grund av MP-politik

Att driva politik för att begränsa biltrafiken i Stockholm kan också ytterligare skrämma bort väljare i storstaden. Moderaterna har precis presenterat en analys över varför partiet tappade väljare i Stockholm. En orsak var samarbetet med Miljöpartiet och det miljöpartistiska trafikborgarrådet Daniel Helldéns inflytande under förra mandatperioden, något som SvD rapporterar om idag.

– Vi har identifierat att samarbetet med Helldén var en svårighet för Moderaterna. Han symboliserade väldigt mycket av politiken som fördes under mandatperioden, säger Mikael Söderlund, som ledde analysen till Aftonbladet.

För stockholmare är Daniel Helldén i stor utsträckning förknippad med arbete för en bilfri innerstad.

– Under den här perioden var det många av våra väljare som störde sig på den politik som Helldén blev representant för. Eftersom vi samarbetade med honom så drabbades vi. Det har vi funnit i vår rapport och det är det viktigt att man har med sig, säger Mikael Söderlund.

Ulf Kristersson.

”Ger ingen bra bild alls”

En M-källa säger att det är dåligt för Moderaterna två motstridiga politiska linjer presenteras i olika tidningar samma dag.

– Det här ger ingen bra bild alls.

Aftonbladet har sökt Christofer Fjellner, gruppledare för Moderaterna i Stockholm stad, om vad han anser om Ulf Kristerssons nya linje. Hans pressekreterare säger att han är tillgänglig först nästa vecka.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson. Carl Bergkvist, hans biträdande presschef, skriver i ett sms:

”Att ha städer där människor kan ta sig fram till fots och med cykel är en frihetsfråga för många, liksom möjligheten att ta sig fram med bil självklart är en viktig frihetsfråga för andra. Den typen av kompromisser måste man kunna göra, så det blir en bra balans.”