Svält i Gaza – minst 20 barn döda

Uppdaterad 2024-03-18 | Publicerad 2024-03-09

Hittills har minst 20 barn dött av svält, uppger hälsodepartementet i Gaza.

Samtidigt stoppas konvojer med förnödenheter från att komma in.

Situationen har fått USA att planera för en nödhamn – men ett färdigställande kan dröja.

Följ ämnen
Gaza

Det är inte bara bomber som Gazas befolkning dör av. Den mest akuta situationen nu handlar om bristen på mat som gör att människor svälter.

Husam Abu Safiya, chef över sjukhuset Kamal Adwan, säger till nyhetsbyrån AP att hans personal vårdar mellan 300 och 400 personer om dagen. Enligt honom lider 75 procent av dem av undernäring.

Fatima Shaheen, 70, som bor med sina två söner i norra Gaza uppger för AP att hon och hennes familj bland annat maler ner kaninmat för att använda som mjöl.

– Vi dör för en bit bröd, säger hon.

USA planerar att bygga en nödhamn utanför Gaza för att föra in förnödenheter.

Konvojer stoppas vid gränsen

Israel skyller svälten på att FN-organet för palestinska flyktingar, Unrwa, har misslyckats med att fördela mat och mediciner, skriver AP.

Samtidigt har konvojer med förnödenheter tvingats vända vid gränsen in till Gaza, som Israel kontrollerar. Enligt Unrwa har israeliska myndigheter inte släppt in leveranser till norra Gaza sedan 23 januari.

USA har därför levererat matpaket, släppta från flygplan, sedan en vecka tillbaka. Förra lördagen släppte USA 40 000 måltider. Häromdagen kom dock anklagelser om att flera personer dött när en leverans störtade till marken.

Paketets fallskärm ska då inte ha lösts ut. Det här har tillbakavisats av USA:s försvarshögkvarter Pentagon:

”Alla hjälppaket landade säkert och rapporter om döda och skadade är falska”, uppgav Pentagon enligt Sky News.

Flera länder har börjat leverera nödhjälp från luften.

Bygger nödhamn

Situationen har fått USA att inleda planer på att bygga en hamn i Gaza som skulle kunna ta emot nödhjälp.

Men att färdigställa den skulle ta uppemot 60 dagar, enligt landets försvarsdepartement. Det skulle också kräva att runt 1 000 amerikaner hjälper till att bygga den.

Sedan skulle den kunna förse Gazas befolkning med mer än två miljoner mål mat om dagen.

Minst 20 barn döda i svält

Enligt flera hjälporganisationer lider över två miljoner människor av hungersnöd. Hittills har minst 20 barn dött av svält på de två sjukhusen Kamal Adwan och Shifa-sjukhuset, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet.

Ett av barnen, Yazan Kafarneh, 10, dog på sjukhuset i Gaza under söndagen.

Bilden på pojken har fått stor uppmärksamhet i sociala medier och i internationell press.

Han led av svält och hade inte fått sina mediciner som det var brist på, skriver The New York Times. I måndags dog han.

Återupptar biståndet

I slutet av januari stoppade flera länder sitt bistånd till Unrwa. Detta efter anklagelser om att flera av deras medarbetare skulle ha varit inblandade i terrorattackerna i Israel den 7 oktober.

Tidigare i veckan beslutade sig Kanada för att återuppta biståndet till Unrwa och under lördagen rapporterade Sveriges Radio Ekot att även Sverige återupptar biståndet till FN-organisationen.

– Vi har också fått garantier för att svenska pengar ska skyddas ifall man skulle upptäcka någonting otillbörligt. Då tycker vi att vi är i ett läge där vi kan betala ut en del av vårt stöd till Unrwa i år, säger biståndsminister Johan Forsell (M) till Ekot.

Följ ämnen i artikeln