Flera fördömanden efter attack i Gaza

Publicerad 2024-03-01

Flera världsledare och organisationer fördömer gårdagens händelse i Gaza – då över 100 palestinier dödades när de väntade på mat.

”Djup indignation över bilderna som kommer från Gaza där civila har beskjutits av israeliska soldater”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på X.

Följ ämnen
Gaza

Ett stort antal palestinier i Gaza City som väntade på mat attackerades under torsdagen av israelisk militär.

Israels militär (IDF) har bekräftat att man sköt varningsskott vid tillfället, men också hävdat att de flesta dog på grund av den kaotisk trängsel som uppstod.

Ett flertal världsledare och organisationer har uttalat sig om händelsen.

Frankrikes president Emmanuel Macron fördömer Israels militär i ett inlägg på X, tidigare Twitter:

”Mitt starkaste fördömande”

”Djup indignation över bilderna som kommer från Gaza där civila har beskjutits av israeliska soldater”, skriver han, och fortsätter:

”Jag uttrycker mitt starkaste fördömande av dessa skjutningar och uppmanar till sanning, rättvisa och respekt för internationell rätt”.

Han kräver också omedelbar vapenvila så att humanitär hjälp kan nå fram.

Franska utrikesministern Stéphane Séjourné kräver också en oberoende utredning, skriver The Guardian.

Även USA har kallat det hela ”oerhört alarmerande” och krävt en utredning om vad som skett.

EU:s utrikeschef Josep Borrell skrev på X i går:

”Helt oacceptabla”

”Ytterligare ett blodbad bland civila i Gaza i desperat behov av humanitär hjälp. Dessa dödsfall är helt oacceptabla. Att beröva människor hjälp i form av mat utgör en allvarlig kränkning av den internationella humanitära rätten.”

Det var när en konvoj av nödhjälp, koordinerad av Israels militär, skulle anlända till Gaza City tidigt under torsdagsmorgonen som händelsen utspelade sig.

Enligt palestinska vittnesmål öppnade israeliska soldater eld mot människor, och Gazas Hamasstyre har kallat händelsen för ett ”exceptionellt krigsbrott”.

Över 100 dödade

IDF har uppgett att de skott man avlossade antingen var varningsskott eller riktades mot människors ben, och sagt att de flesta offren skadades i trängseln och kaoset, bland annat av lastbilar. Man uppger också att israeliska militären bär ansvar för färre än tio av dödsfallen.

Hälsomyndigheterna i Gaza har uppgett att över 100 personer har bekräftats dödade och fler än 750 skadats till följd av händelsen.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde i går händelsen i Gaza City, och FN:s säkerhetsråd kallades till ett extrainsatt möte på torsdagskvällen. Man enades dock aldrig om något gemensamt uttalande.

Följ ämnen i artikeln