Kristersson om Aftonbladets avslöjande: ”Polisen måste reda ut detta”

Publicerad 2023-09-19

NEW YORK. Topphemlig information lämnades över till Turkiet för att sätta stopp för ”Kurdiska räven” – och hamnade rakt i gängkriminellas händer.
Under sitt New York-besök kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M) Aftonbladets avslöjande.
– Polisen måste reda ut hur det kan ha gått till, säger han om läckan.

Sverige har den senaste veckan drabbats av en ny våldsvåg, med sju döda på bara tio dagar. Sprängningar och skjutningar kopplas till en intern spricka i det kriminella Foxtrotnätverket.
Samtidigt befinner sig nätverkets ledare Rawa ”Kurdiska räven” Majid, 37, på tryggt avstånd: I Turkiet.
Där har svenska myndigheter inte kunnat komma åt honom.
Topphemlig information från svensk polis – som skulle användas för att gripa Kurdiska räven – läckte till gängkriminella i hans eget nätverk, avslöjade Aftonbladet i fredags.
Informationen har tidigare överlämnats på högsta nivå från Sverige till Turkiet.
Efter att läckan upptäcktes, skrev en svensk polis har en kommentar om att rapporten ”troligen” läckts i Turkiet.

Ulf Kristersson på plats i New York.

Lyft frågan med Turkiet

Statsminister Ulf Kristersson (M), som för närvarande befinner sig på högnivåveckan vid FN:s generalförsamlings öppnande i New York, säger till Aftonbladet att han har noterat uppgifterna.
– Det finns många tänkbara förklaringar till detta. Men det är klart, om det finns en svensk koppling så måste polisen reda ut detta. Informationen kan ha kommit fram på andra vägar.
Hur allvarlig är läckan?
– Det kan inte jag bedöma. Det är bara polisen som kan avgöra hur det påverkar deras möjligheter att utreda.
Enligt en källa inom polisen anses läckan vara en stor skandal. ”Man har bränt vår operation” och måste börja om från början, säger en person med insyn i utredningen.
Även Turkiets president Erdogan är på plats i FN-högkvarteret under tisdagen, samtidigt som den svenske statsministern.
På frågan om Kristersson tagit upp läckan, eller det våld Kurdiska räven ligger bakom i Sverige med den turkiske presidenten, eller andra representanter, svarar han ”ja, men kanske inte en sådan enskild händelse”.
– Däremot har jag tagit upp flera gånger att det är en bärande del i vår överenskommelse att polisen och säkerhetstjänsterna i Sverige samarbetar nära med Turkiet, för att bättre bekämpa PKK-relaterad terrorism – men det går åt båda håll.
– Det är klart att den internationella brottslighet som nu drabbar Sverige så hårt, som har förgreningar i bland annat Turkiet, är ett starkt skäl för ett sådant samarbete.

Statsminister Ulf Kristersson.

Erdogans hårda krav

Istället för att kommentera uppgiften om att en polis har misstänkt att läckan kom från Turkiet, hävdar Kristersson att det säkerhetspolisiära samarbetet med landet är bättre än på länge.

– Men mer återstår ju uppenbart att göra, säger han.

President Erdogan har under mer än ett års tid ställt hårda krav på Sverige om att utlämna PKK-medlemmar, som enligt honom stämplas som terrorister, om hans parlament ska godkänna ett svenskt Natomedlemskap.

Samtidigt har Sverige velat att Kurdiska räven ska utlämnas eftersom han är internationellt efterlyst för storskalig narkotikasmuggling och orkestrerar grova våldsdåd i Sverige. Något Turkiet satt stopp för.

Även utrikesminister Tobias Billström (M) säger att svensk polis i första hand måste utreda hur läckan av information om Kurdiska räven gått till.

När Billström träffar turkiska representanter under FN-veckan i New York står läckan inte på dagordningen.

– Men vi är intresserade av att komma till rätta med den grova organiserade brottsligheten och de kopplingar och förgreningar som finns till Turkiet.

Följ ämnen i artikeln