Fyra släppta ur gisslan i Nederländerna

Publicerad 2024-03-30

Gisslandramat i Nederländerna är över.

Efter sju timmar släpptes fyra personer och den misstänkte gav upp och kom ut på gatan.

Centrum är fortfarande avspärrat och polisen söker efter sprängmedel.

Polisen har fortfarande en pågående insats i nederländska Ede men alla ur gisslan har släppts och den misstänkte gripits. Polisen larmades till torget Museumplein i centrum vid 05-tiden på lördagsmorgonen och uppgav då att man hanterade en händelse där en person potentiellt kunde vara en fara för sig själv eller andra.

Vid 10.30 bekräftade polisen att man hade att göra med ett gisslandrama. Insatsstyrkan med tungt beväpnade poliser och flera specialenheter inom polisen samt en förhandlare larmades till platsen. 150 hem och butiker evakuerades och delar av centrum spärrades av.

”En gisslansituation som involverar flera personer pågår nu i en byggnad i centrum”, skriver polisen på X.

Ska ha haft vapen och sprängämnen

Enligt uppgifter till De Gelderlander och De Telegraaf ska en man ha tagit sig in på den populära nattklubben Petticoat vid stängning natten till lördag. Enligt källor till De Telegraaf ska han ha haft vapen och sprängämnen.

Kort därefter sågs tre unga personer lämna lokalen och möttes av polis som tog dem i säkerhet. Polisen skrev på X att tre personer har blivit frisläppta men att situationen ”ännu inte är över”.

Enligt public service-bolaget NOS ska en person i orange jacka senare ha lämnat lokalen och tagits om hand av polis.

Vid klockan 12.30 greps en misstänkt. De Gelderlander har publicerat en film som visar när en man kom ut på gatan med händerna i luften. Han hade beige byxor, ljusgrå t-shirt och svart rånarluva. Mannen tog av sig sin jacka eller tröja samtidigt som poliser riktade sina vapen mot honom och beordrade honom ner på knä innan han greps och fördes iväg i handfängsel till en polisbil.

”Den sista gisslan har precis blivit släppt. En person har gripits. Vi kan inte ge någon mer information just nu”, skriver polisen på X.

På eftermiddagen höll polis och åklagare en pressträff. Polisen larmades 05.15, knappt en timme efter att nattklubben stängt. Gärningsmannen hade med sig en ryggsäck och knivar och han ska även ha visat upp knivarna för gisslan, rapporterar NOS.

"Vi var på plats inom två minuter och situationen visade sig vara mycket allvarlig. Det fanns möjliga sprängämnen och knivar sågs också. Vi skalade sedan upp och spärrade av området", säger insatschef Anne Jan Oosterheert.

Polisen undersöker fortfarande lokalen för att utesluta att det finns några sprängämnen i byggnaden.

Populär klubb bland unga

Utestället besöks ofta av unga personer. Klubben ska ha haft ett event under fredagskvällen och klubben skulle stänga klockan 04. Ägaren bekräftar för De Telegraaf att anställda var bland de som tagits som gisslan men är i övrigt fåordig.

– Vi fick det första larmet vid 6.30 och jag kan inte säga mycket om vad exakt larmet innehöll då. Jag hoppas det finns förståelse över att vi inte kan säga allt just nu. Det är vår största prioritet att avsluta detta på ett så säkert sätt som möjligt, säger polisens presstalesperson Simon Klok, till AP.

Allmänheten uppmanades att hålla sig borta från centrum.

"Stanna inomhus och kom inte hit för att titta", skrev polisen på X.

Pådrag i Ede, Nederländerna.

Okänt motiv

150 hem i centrala Ede evakuerates, gator har spärrats av och butiker utrymdes.

Drygt 100 000 människor bor i Ede kommun som ligger i provinsen Gelderland, knappt åtta mil utanför Amsterdam.

Tåg mellan Barneveld-Zuid och Ede-Wageningen ställdes in på grund av polispådraget.

Det är ännu okänd vad motivet till gisslandramat är men enligt polisen finns det i nuläget inget som tyder på något terrormotiv.

Texten uppdateras.

Räddningstjänst på plats.

Följ ämnen i artikeln