Försökte maskera mordet som självmord – nu faller domen mot ungdomarna

Taxichaufför hittades hängd utanför Enköping

Publicerad 2023-11-29

Hängandes i ett rep från ett träd i ett snötäckt naturreservat i Enköping hittas en 26-årig man.

Men av det som hade kunnat avskrivas som ett självmord växte istället ett ovanligt mordärende fram.

Nu döms fem ungdomar för mord samt medhjälp till mord i det uppmärksammade mordfallet.

När rättegången avslutades i Uppsala tingsrätt yrkade de två åklagarna i målet på maxstraff för ungdomsgänget, fyra bröder i åldrarna 16–19 år och en 16-årig flicka.

Det vill säga livstids fängelse för den 19-årige mannen och sluten ungdomsvård i fyra år för de övriga.

Uppsala tingsrätt går nästan helt på åklagarnas linje.

Tre av bröderna döms för mord.

Men den då 15-åriga flickan och hennes då 15-årige pojkvän döms för medhjälp till mord då de inte var kvar på platsen när 26-åringen mördades.

Ungdomarnas plan tros ha varit att maskera mordet den 26 mars i år som ett självmord – och motivet till dådet ska ha varit en påstådd våldtäkt som den 16-åriga flickan tidigare hade anmält 26-åringen för.

Fem döms

– Det finns ingen direkt bevisning, inga erkännanden och inga vittnen, utan det är ett så kallat indiciemål. Men det finns en lång rad indicier som leder fram till att rätten kommer fram till en fällande dom, säger rättens ordförande Lars Holmgård och tar bland annat upp att dna från några av de åtalade hittades på det rep 26-åringen hängdes i.

Den äldsta av de åtalade, en 19-årig man, dömdes till livstids fängelse.

Samma kväll som mordet inträffade tog flickan och hennes pojkvän en selfie iklädda maskeringar. Åklagarna tror att de åtalade maskerade sig under gärningen.

Då samtliga åtalade nekar till brott är mycket om mordet i naturreservat i Enköping fortfarande höljt i dunkel.

Men utredningen har visat hur brottet hade planerats under en relativt kort tid. I sms och chattar mellan de inblandade, och konversationer de haft med vänner, pratade de om det som skulle ske.

Uppsala tingsrätt menar att de konversationerna varit en viktig del av bevisningen.

Fyra dagar innan mordet, den 20 mars, skriver den då bara 15 år gamla flickan till en vän om sin jämnårige pojkvän: ”Hans bröder ska träffa min våldtäktsman. TIHIHI. ”JAG DÖR.”

Stämde träff med taxichauffören

Samma dag skriver en av de åtalade bröderna till en annan av sina bröder:

”Vi bör göra på fredag” (den 24 mars, dagen för mordet, reds anm).

”Okej”.

Dagen innan mordet köper några av bröderna det rep som mannen sedan hängs i.

Åklagarna tror att ungdomarna försökte få mordet på den 26-årige mannen att se ut som ett självmord. Han hängdes i ett rep från ett träd.

Flickan ska sedan ha stämt träff med den 26-årige mannen som tog en väns taxibil och körde från Stockholm till naturreservatet där de skulle ses.

– Flickan har lockat offret till platsen genom att hon erbjudit sexuella tjänster för att få alkohol i utbyte, säger rättens ordförande Lars Holmgård.

När 26-åringen kommit till naturreservatet dök bröderna upp och förde på något sätt med sig 26-åringen 500 meter in i reservatet där han sedan hängdes från ett träd.

– Exakt vad som hände där vet vi inte, säger Lars Holmgård men menar att utredningen visar att 26-åringen omöjligt kunde ha hängt sig själv med tanke på det vis han hittades.

Dagen efter skriver flickan ett meddelande till en vän: ”MIN VÅLDTÄKTSMAN ÄR DÖD.”

Flickan har i förhör sagt att hon trodde att bröderna ”bara” skulle misshandla mannen, att hon inte vet vad som hände sen.

– De skulle slå honom. Det hade vi bestämt redan 20 mars, säger hon.

Förnekar mordplaner

Hon hävdar att hon menade att mannen misshandlats när hon skrev ”död”.

– Jag har inget minne av att jag skulle hängt någon, säger hon.

Till vänner ska flera av de åtalade ha sagt att planen var att hämnas på 26-åringen.

– Tanken var att de skulle slå ner honom som hämnd, men att de bestämde typ på plats att de skulle mörda honom, säger en vän till en av de inblandade i förhör.

Uppsala tingsrätt har dock slagit fast att även flickan visste att mannen skulle dö den kvällen.

– Vad planen var från början vet vi inte, men tingsrätten kommer i alla fall fram till att det finns en planering att han ska dö åtminstone i det skedet när repet köps. Då måste planeringen varit att han ska hängas i repet enligt vår uppfattning. Vi har inte uppfattat det som att det var först på själva mordplatsen som det spårade ur, säger Lars Holmgård.

Platsen utanför Enköping där den mördade taxchauffören hittades och platsen där bilen stod.

Följ ämnen i artikeln