Nord Stream om skadorna: "Saknar motstycke"

Skadorna på Nord Streams gasledningar ”saknar motstycke”.

I nuläget kan man inte säga vad som orsakat läckorna.

– Vi får se vad utredningen visar, säger en talesperson för Nord Stream AG.

Skadorna på gasledningarna Nord Stream 1 och Nord stream 2 "saknar motstycke". Det säger bolaget Nord Stream AG, som sköter driften av ledningarna, i ett uttalande enligt Reuters.

En talesperson för Nord Stream AG säger till Aftonbladet att man ännu inte kan uttala sig om vad som orsakat skadorna. Enligt flera bedömare beror läckagen sannolikt inte på en olyckshändelse, skriver TT.

– Vi utreder det. Vi får se vad utredningen visar, säger talespersonen.

I nuläget finns det inte heller någon prognos för när skadorna väntas vara reparerade.

– Just nu är det omöjligt att uppskatta tidsramen för återställningen av verksamheten i gasledningarna, säger Nord Stream AG:s talesperson.

En läcka i svensk zon

Det första läckaget bekräftades på måndagen genom att stora områden med bubblor upptäcktes på ytan utanför den danska ön Bornholm, uppger Deutsche Welle.

Klockan 13.52 förbjöds båtar och flygplan att åka närmare än fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter från platsen.

Timmar senare upptäcktes de två läckagen på Nord Stream 1, med knappt sju kilometers mellanrum, enligt TV 2. Klockan 20.41 utfärdades därför nya navigationsvarningar på två ställen längre åt nordost.

Sjöfartsverket säger att en av läckorna på Nord Stream 1 är på internationellt vatten men i svensk ekonomisk zon. I dagsläget är det inte aktuellt med fler varningar, enligt dem.

– Vi håller koll på fartyg i området och kontaktar de som inte uppmärksammat varningen, säger Lisa Mjörning, presstalesperson för Sjöfartsverket.

Det danska försvaret har bestämt sig för att skicka ut fregatten Absalon till området omkring Bornholm, erfar DR. Fregatten ska bland annat övervaka området och varna civil sjöfartstrafik för att de måste hålla avstånd.

Expert: Flera teorier om vem som kan ligga bakom

Tidningen Tagesspiegel uppgav också under natten mot tisdagen att Tysklands regering utgår från teorin att det handlar om medvetna angrepp.

Kremls talesperson Dimitrij Peskov uttalade sig om Nord Stream-läckan på tisdagen.
Kremls talesperson Dimitrij Peskov uttalade sig om Nord Stream-läckan på tisdagen.

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, säger att ”inget alternativ kan uteslutas nu”, enligt Reuters.

Han säger också att Kreml är oroade över situationen.

Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, säger att det kan vara ett konstruktionsfel, men att många, i framför allt Tyskland, också befarar att det rör sig om ett sabotage.

– Vem som skulle förorsaka det här sabotaget är oklart, men där finns det olika teorier, säger han. 

En teori är att sabotaget är riktat mot Ryssland, eller att Ryssland ligger bakom skadorna för att göra sig själva till ett offer, enligt Rossbach.

– Om attentatet är förorsakat av Ryssland kan det vara ett sätt att undvika att behöva gå tillbaka till en slags kompromisslösning med gasleveranser via den här vägen. Men mycket är spekulativt och relationerna är frostiga, fortsätter han.

Publisert:

LÄS VIDARE