Unik chans bygga upp Haiti från grunden

Flyktingvåg kan hota om världen än en gång överger Haiti

Världen brukar sätta plåster på Haitis sår och sedan dra.

Den här gången måste världssamfundet stanna och bygga upp landet från grunden.

Annars får vi se en massiv flyktingvåg.

Inför det enorma lidandet är det inte svårt att få länder och privatmänniskor att öppna plånböckerna för Haiti. Men befolkningen behöver mer än mat, vatten och mediciner för att överleva på sikt.

De behöver ett helt nytt samhälle.

Besluten bör fattas nu när Haiti fortfarande är färskt i allas medvetande. Innan nästa internationella kris skiftar fokus.

Presidenten i Dominikanska Republiken räknar med att Haiti behöver 70 miljarder kronor de närmaste fem åren.

Det kan vara väl använda pengar även för omvärlden istället för att göra som tidigare; fixa det akuta och sedan lämna haitierna åt sitt öde.

Med det mesta bokstavligen raserat står omvärlden inför en unik chans att bygga ett helt nytt samhälle. Behoven är enorma både på kort och lång sikt.

Att snabbt reparera hamnen är nödvändigt för att kunna få in de stora mängder bensin och flygbränsle som krävs för att även det kortsiktiga hjälparbetet ska fungera.

Kalla in japaner för att bygga bostäder och sjukhus som står pall för både jordbävningar och orkaner. 1,5 miljoner Haitier är bostadslösa.

Varför inte låta svenskar projektera ett nytt vatten- och avloppssystem. Andra kan bygga nya vägar och fixa ett nytt telefonsystem.

Ett nytt fängelse behövs snabbt eftersom många av de grova kriminella lyckades rymma när jordskalvet raserade det gamla fängelset. En kollapsad stat som blir centrum för droghandel och annan internationell brottslighet kostar också pengar.

För att ta några exempel.

Kanske är det läge att etablera ett nytt rättsystem och nya politiska institutioner för att få samhället att fungera.

FN bör ha det yttersta ansvaret för återuppbyggnaden tillsammans med vad som återstår av den redan tidigare svaga haitiska regeringen. USA är annars en naturlig huvudman men det kan lätt ses som en invasion med politiska motiv.

En förutsättning för att återuppbyggnaden ska lyckas är att haitierna själva engageras och får mycket att säga till om.

Notan kan tyckas dyr men tänk på alternativet.

Om några år kommer nästa orkan eller militärkupp som slutar i humanitär katastrof där världssamfundet åter måste rycka ut.

Och vad blir följden om man bara nödtorftigt lappar ihop Port-au-Prince?

Arbetslöshet. Desperation. Hopplöshet.

Risken är överhängande för en massiv flyktvåg från Haiti. Av ännu större magnitud är den vi såg 1991-2 efter de politiska oroligheterna. Då drunknade tusentals haitier på väg till USA i gistna fartyg.

Haiti:s ambassadör i Washington har redan vädjat till sina landsmän att inte "kasta er i båtar och lämna landet".

Löften om återuppbyggnad kan hjälpa till att hindra dem.

Att lägga några hundra miljarder kronor på att bygga upp Haiti är betydligt billigare och bättre använda pengar än att invadera Irak.