De säljer stridsvapen – till Saudiarabien

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Ministern förnekar Boforsaffären: ”Vi exporterar inte”

Pansarvärnsrobot Vapentypen som Dagens Industri påstår att Saab Bofors Dynamics säljer till Saudiarabien heter Bill 2 och kan slå ut en pansarvagn på två kilometers håll genom taket.

Saab Bofors säljer pansarvärnsrobotar till Saudiarabien.

Detta uppger Dagens Industri i dag.

Trots att handelsminister Ewa Björling (M) vid upprepade tillfällen förnekat att Sverige säljer stridsvapen till landet.

Ewa Björling.

Bofors vd vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna i Dagens Industri som säger sig fått uppgifterna om försäljningen från flera av varandra oberoende källor.

Kontraktet klart 2007

Kontraktet var klart redan 2007 men kunden har varit hemlig tills nu.

Så sent som i juli förnekade handelsminister Ewa Björling vid upprepade tillfällen i en intervju med Sveriges Radios Studio Ett att Sverige exporterade krigsmateriel för strid till Saudiarabien. Då var kontraktet sju månader gammalt, skriver DI.

I samma intervju konstaterade handelsministern att ”det är en väldigt stor avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter i Saudiarabien”.

Känslig affär

En svensk affär med Saudiarabien som inkluderar en av världens mest avancerade pansarvärnsrobotar skulle vara en mycket känslig historia. Och en som kan påverka säkerhetsbalansen med Israel, skriver DI.

Om ett storkrig mellan Israel och arabvärlden bryter ut på nytt kan de svenska robotarna användas för att slå ut israeliska stridsvagnar. Även om DI konstaterar att risken för att detta sker är liten så påverkas Israels säkerhet av affären.

”Bör försvara det öppet”

På en fråga, från TT, om Björling kände till affären säger hennes pressekreterare Monica Ohlsson:

– Nej, Ewa har inte fått någon sådan information då hon inte ansvarar för enskilda ärenden.

Men att få veta vem som fattat beslutet är inte helt lätt. Inspektionen för strategiska produkter (ISP) hänvisar till Saab Bofors Dynamics men företaget vägrar svara på frågor.

Ytterst ansvarig för affären är regeringen men också där skjuts frågan runt. Försvarsminister Sten Tolgfors hänvisar till handelsminister Ewa Björlings som i sin tur skjuter frågan tillbaka till ISP.

Bildt går inte att nå

Eftersom ISP kan välja att lämna över ärenden av principiell vikt till regeringen skulle fallet kunna hamna på utrikesminister Carl Bildts bord. Bildt låter dock hälsa att han inte ger någon kommentar utan hänvisar också till ISP.

Bildt har dock inte gått att nå på morgonen.

– Det är uppenbart att när det gäller den här frågan vill ta tag i det och medge att de bär ansvaret för beslutet, säger Anna Ek, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Enligt henne är agerandet typiskt för svensk vapenexport.

– Det är så fegt av ISP att hänvisa till företaget eftersom det är ISP som godkänt exporten med stöd av politikerna.

Kan slå ut en pansarvagn

Lars Ohly uttalade sig i natt om uppgifterna i DI:

– Det här kan inte vara sådant som ska vara fördolt för allmänheten. Om regeringen anser att vi ska ha den här typen av affärer med en av de värsta diktaturregimerna i världen bör den försvara det öppet, säger han till TT.

Vapentypen som DI påstår att Saab Bofors Dynamics säljer till Saudiarabien heter Bill 2 och kan slå ut en pansarvagn på två kilometers håll genom taket. Bofors är världsledande inom denna typ av vapenteknologi.

Affären beräknas vara värd upp till 100 miljoner kronor.