”Kärndrivet krigsfartyg kan explodera”

Larm från rysk flottchef efter inspektion

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett stort ryskt krigsfartyg i Barents hav är i så dåligt skick att det hotar att explodera, enligt Rysslands marinchef.

Kryssaren "Peter den store", drivs av en kärnreaktor. Den uppges också vara bestyckat med kärnvapen.

Enligt chefen för ryska marinen, amiral Vladimir Kurojedov, har fartyget beordrats lägga om kurs och bogseras nu mot hamn. Exakt var kryssaren befinner sig ville man på tisdagen inte berätta – räddningsaktionen hade då pågått i nästan en vecka.

– Det här fartyget är i ett sådant skick att det kan explodera när som helst, sa marinchefen till journalister i Moskva på tisdagen.

– Detta är extra farligt eftersom det drivs av en kärnreaktor.

Kritik mot uppgifterna

Men Andrej Zolotkov, chef för den norska miljöorganisationen Bellonas avdelning i Murmansk, är mycket skeptisk till alla uppgifter.

– Kärnreaktorn på det fartyget kan bara inte explodera. I så fall skulle det inte vara i bruk, säger Andrej Zolotkov till TT.

– Det är mycket olyckligt att marinchefen uttalar sig på det sättet. Jag blev mycket förvånad över uttalandet och jag misstänker att det inte finns några andra skäl till det än personliga, säger Zolotkov.

Han hänvisade till uppgifter som den ryska tidningen Kommersant publicerade på tisdagen. Tidningen skrev att Kurojedov kan vara ute efter att svartmåla kryssarens kapten Vladimir Kasatonov. Han är släkt med Igor Kasatonov, som var mycket kritisk mot Kurojedov när han i egenskap av expert vittnade under en rättegång om en olycka på en kärndriven ubåt av typen K159 som ägde rum för ett halvår sedan.

Även andra experter hävdar att reaktorn ombord knappast kan explodera. Däremot kan den vid ett haveri i värsta fall drabbas av härdsmälta vilket skulle kunna innebära en allvarlig miljökatastrof med konsekvenser även för Sverige.

Turbin har exploderat tidigare

Kryssaren "Peter den store" är ryska norra flottans nyaste kärndrivna fartyg. Sedan sjösättningen 1996 har kryssaren råkat ut för flera olyckor med start redan vid sjösättningen den 27 oktober 1996, då en turbin exploderade och fem personer omkom. I dag är den enligt experter i väst den sista i sin klass.

Reaktorn ombord är från 1960-talet och fartyget har vid flera tillfällen tagits upp för reparationer, uppger norska miljöorganet Bellona.

Normalt är "Peter den store" baserad vid flottbasen Murmansk. Basen har tidigare blivit ökänd efter flera larm om hur radioaktivt material hanteras. Murmansk, hem för norra delen av den ryska flottan, härbärgerar bland annat skrotade kärnreaktordrivna ubåtar och hanteringen har kritiserats hårt av internationella miljöorganisationer.

Caroline Olsson, Malin Ekmark, TT

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN