Kastade vatten - då kastade hon vatten

Publicerad 2015-02-19

Han vann 50 000 för året bästa läsarbild

Fångade kissbråket på bild Klas Belin tog fjol­årets bästa läsarbild – och får 50 000 kronor i pris. Det var i april som han fotade när en äldre kvinna hällde vatten över en fotbollssupporter som lättade på trycket mot hennes vägg.

Fotbollssupporten lättade på trycket vid husväggen.

När kvinnan i våningen ovanför hämnades med en fylld ­vattenkanna tog Klas Belin upp telefonkameran.

– Det var ett ögonblick som behövde förevigas, ­säger vinnaren av Årets ­läsarbild.

Följ ämnen

Bilden från den blöta händelsen har nu valts ut till Årets läsarbild 2014 i Aftonbladet. Den togs i april förra året när Klas Belin mötte ­Bajenfansen inför Hammarbys premiärmatch på Tele 2 Arena.

Aftonbladets bildredaktörer har under 2014 utsett ­Månadens läsarbild varje månad. Förutom i juli då den historiskt försmäktade sommarhettan ledde till ovanlig nyhetstorka - med resultatet att ingen månadsbild blev utsedd.

Fick stor spridning

I striden mellan bilder på dramatiska polisingripanden, möten med vilda djur och kungaparets julklapps­shopping har en jury alltså korat Klas Belins bild till ­vinnare:

– Oj, det var ju trevligt!

Bilden som han först ­publicerade i sociala medier fick stor spridning på nätet, folk han inte kände delade den och la upp den på sina konton.

Klas Belin var på väg till sin fotbollsträning när han gick förbi Bajenfansens tåg till arenan.

– Det var en del personer som kissade mot en husvägg. Och jag såg att det var en ­äldre kvinna som hällde ­vatten som hamnade bredvid den första killen. När det sen kom en ny kille förstod jag att det kunde hända igen. Så jag tog upp telefonen och hon hällde en kanna vatten på hans huvud.

Ska bjuda på lunch

Den kissande mannen blev arg, men hans kompis ilsknade till ordentligt och kastade en flaska mot kvinnans fönster. En supporterpolis kom sedan snabbt på plats och avstyrde situationen, berättar Klas Belin.

Vad ska du göra med vinstpengarna, 50 000 kronor?

– Jag lovade mina kompisar från skolan att bjuda dem på lunch förra gången, när jag vann Månadens bild. Men det blev inte av så det är en bra grej att göra det nu. Annars kan det vara kul att åka på en resa i sommar.

Titta, så här skickar du in vinnarbilden

App: Laddan ner ­Aftonbladets app. Där kan du skicka in tips, bilder och filmer med den inbyggda tipsa-tjänsten.

Sms och mms: Har du tagit en bra bild ­eller en film att dela med dig av till Aftonbladets läsare? Skicka in den till 71 000.

Mejl: Du kan alltid även mejla ­dina ­bilder och ­filmer till tipsa@­­afton­bladet.se.

Ring: Även om du inte har en bild kan du givetvis alltid ringa oss och dela med dig av ­dina ­nyhetstips. 08-411 11 11.

... och de här fick 10 000 kr för månadens bästa bild

Januari:

Den före detta polischefen ­Göran Lindberg dömdes till sex års fängelse för flera sexbrott med sadistiska inslag.

Efter att två tredjedelar av ­tiden hade gått släpptes han fri i januari förra året.

Aftonbladetläsaren Simon tog bilden när den nyligen frisläppte Lindberg strosade runt i en galleria i Linköping.
 

Februari:

Arbetsförmedlingen i Stockholm skulle skicka en inbjudan till ett rekryteringsmöte till ett par ­tusen inskrivna arbetssökande. Men ­något gick fel, för mejlet nådde långt fler - över 60 000 personer. ­Något som upptäcktes först när mötet skulle hållas, tusentals mejlmottagare dök upp utanför ­lokalerna. Polisen fick tillkallas för att lugna upprörda känslor.

Mars:

Den 30 mars var det dags för den allsvenska premiären mellan Djurgårdens IF och Helsingborgs IF på Olympia i Helsingborg. Vid stentrapporna vid Kärnan slogs en 43-årig Dif­supporter ner bak­ifrån.

En anonym Aftonbladetläsare tog bilden när ambulanspersonal ­arbetade med mannen, men hans liv gick inte att rädda.

Maj:

Föraren av bilen smet från en krock och körde rakt in i Vasa­parken i centrala Stockholm där bilen fastnade mot ett räcke. En solbadande polis var snabbt framme och brottade ner mannen.

– Det var strålande jobbat. Han kanske blev nöjd för att han fick göra ett gripande i bar överkropp, säger Karl-Johan Bengtsson som tog bilden.
 

Juni:

Jimmy lyckades filma när en älg slungades upp i luften efter att den blivit påkörd av en mötande bil på E18.

– Vi såg älgen som sprang runt och verkade förvirrad. Då bromsade vi in för att inte köra på den. Jag hade mobilen i handen och skulle ta en bild på älgen, tänkte att det alltid är roligt att ha en bild på en älg.

Augusti:

Förra årets historiska sommarhetta gav också upphov till en mängd åskoväder. Rickard Larsson i Malmö riggade sin systemkamera med öppen slutare på balkongen och inväntade ovädret.

– Jag fick till en som var bra, och det var en av de sista bilderna. Det blixtrade till över hela himlen och jag tänkte bara: Shit!

September:

Två bilar krockade efter ett rånförsök i Barkarby nordväst om Stockholm i september. Butikskontrollanten Sebastian Benchemol var snabbt på plats och tog en bild på händelsen.

Oktober:

Skogsarbetaren Joakim Danielsson från Söderala satt på en sten i Söderhamnsskogarna när en björn kom förbi ute på myren. Han plockade upp telefonen och började filma.

– Man fick ju lite puls, det var en upplevelse, säger han.

Björnen kom så nära som 15 meter innan den lufsade i väg.

November:

Med dottern på armen tog Robin Krantz en bild när två guldrånare greps i Solna.

– Jag är föräldraledig och ­hörde sirenerna, så jag sa till min dotter: ”Titta nu när brandbilen kommer”. Sen så blev det världens action utanför fönstret. ­Polisen stod där med dragna ­­vapen, säger han.

December:

Claudio Pena var ute och julklappshoppade när han upp­täckte att statschefen med hustru var ute i samma ärende.

– Jag brukar se Victoria och ­Madeleine på Östermalm ibland, men aldrig kungaparet. Och att de var ute och shoppade, mitt bland vanligt folk, var väldigt överraskande, säger Claudio Pena, 35.

Följ ämnen i artikeln