Politikerna som vägrat tv-licens

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-10-01

SD-ledamot: "Alltid felbehandlad av public service"

Var tjugonde riksdagsledamot har medvetet struntat i tv-licensen.

Bland Sverigedemokraterna så många som var femte:

– Man har alltid känt att man blivit felbehandlad av public service, extra utsatt och granskad, säger Anders Forsberg (SD).

Aftonbladet har frågat riksdagsledamöterna om de någon gång låtit bli att betala tv-licens medvetet. 311 svarade på frågan och 16 sade ja. Skälen varierar, alltifrån att de var fattiga studenter till olika typer av ideologiska eller principiella skäl.

Mathias Sundin (FP) vägrade betala tv-licens i flera år, fram till 2006:

– Jag blev så förbannad när det visade sig vara lag på att staten ska få reda på om jag köpt en tv, så jag betalade inte under ett par år, säger han.

”Naturligtvis beklagligt”

Radiotjänsts vd, Carl-Gustav Johansson, är kritisk:

– Det är naturligtvis beklagligt att man inte följer den svenska lagstiftningen. Det är riksdagen som beslutat att tv-handeln ska rapportera sålda tv-mottagare, det är inget konstigt.

– Om du köper bil så har bilhandlaren en skyldighet att meddela, det kommer till myndigheterna. Det är fel att individuellt strunta i riksdagsbeslut som man är missnöjd med, det skulle bli tokigt om privatpersoner och politiker agerade på det viset, säger Johansson.

Moderaten Jan R Andersson fick 2007 ett strafföreläggande och böter på 900 kronor för att han brutit mot lagen om tv-avgift. Ändå har han svarat nej på Aftonbladets fråga:

– Eftersom jag inte medvetet låtit bli att betala. Jag hade ett samboförhållande under en tid, då betalade min sambo. När vi flyttade isär betalade jag inte under något år. Det var av slarv eller glömska.

Vad tycker du om att 16 ledamöter medvetet låtit bli att betala licensen?

– Det är väl rimligt om man är lagstiftare att man följer de lagar som finns i Sverige. Men jag förstår att man kan ha synpunkter på Sveriges Television, och kanske i någon sorts protesthandling väljer att inte betala tv-licens. Det är upp till varje person att ta ställning.

”Barnsligt och omoget”

Partikollegan och förste vice talmannen Tobias Billström har också fått böter för att han bröt mot lagen om tv-avgift 2007. I Aftonbladets enkät angav han svarsalternativet "vill ej svara", precis som 18 andra moderater. Maria Stockhaus (M) svarade däremot ja:

– Det var länge sedan, som en kvarleva efter MUF.

Vad menar du?

– Det var barnsligt och ett omoget sätt att visa sitt missnöje. Hela tanken var att man inte skulle betala via licens, utan att kommersiella kanaler skulle finansiera sig via reklam. Vi hade knappar där det stod att vi var för fri radio och tv, säger Stockhaus.

Bland SD-ledamöterna i riksdagen är det så många som 20 procent — 9 av 45 svarande — som låtit bli att betala tv-licensen medvetet. En av dem är Anders Forsberg:

– Det var en protest, säger han.

Varför ligger SD i topp?

– Antingen är vi mer ärliga, eller också finns det generellt en större misstro mot public service.

Misstro?

– Man har alltid känt att man blivit felbehandlad av public service, extra utsatt och granskad.

Så därför är det okej för Sverigedemokrater att inte betala tv-licensen?

– Nej, det tycker jag inte. Men det får de avgöra själva, säger Forsberg.

De nya
makthavarna

Följ ämnen i artikeln